Sosiaali- turvamme vaatii täys- remontin

Suomen sosiaaliturva on monimutkainen, byrokraattinen ja koostuu valtavasta määrästä erilaisia etuuksia. Se vaikeuttaa työn vastaanottamista ja tekee yrittämisestä riskin.

Asumistuen on havaittu nostavan vuokratasoa. Ongelmaa on pyritty lievittämään reformeilla. Nyt tarkoitus on kokeilla pitkään vaadittua perustuloa.

Perustulon ongelma on, että kaikki nykyetuudet kattavaan perustuloon ei ole varaa. Osittainen perustulo taas vaatii esimerkiksi asumistuen säilyttämistä ja mahdollisesti muitakin harkinnanvaraisia etuuksia. Helppo saatavuus, yhtenäinen taso, riittävyys eri elämäntilanteisiin sekä rahoitettavuus ovat vaikea yhtälö mille tahansa mallille.

Demarinuorten suunnittelemaan Yleisturva-malliin perehtyessäni hämmästyin, miten luovasti siinä oli ratkaistu yhden tuen riittämättömyyden ja useiden harkinnanvaraisten tukien byrokraattisuuden ongelma. Mallissa on elegantti, kolmiportainen etuusjärjestelmä, jossa kuka tahansa, jonka tulot putoavat tietyn rajan alle, alkaa saada 520 euron takuutuloa, joka vastaisi esimerkiksi vihreiden esittämää perustuloa.

Esittämällä perustelun sosiaaliturvan nostamiselle – esimerkiksi työttömyyden, lasten kotihoidon tai opiskelun – nousisi 675 euron yleistulon piiriin ja osallistumalla aktiivisiin työllistymistä edistäviin toimiin saisi 812 euron aktiivituloa. Tuen päälle maksettaisiin ruokakunnan kokoon ja asuinpaikan keskimääräisiin asumiskustannuksiin sidottua asumistukea. Tämä kannustaisi tuensaajia suosimaan edullisia asumisvaihtoehtoja ja hillitsisi vuokrien nousua.

Pian käyttöön tuleva reaaliaikainen tulorekisteri, jonka myös perustulo vaatii, mahdollistaa järjestelmän käyttöönoton ja tukien jouhevan maksamisen. Se takaisi välittömän avun kaikille tarvitseville, kuten pätkätyöläisille ja pienyrittäjille ilman hakemusrumbaa ja riittävän toimeentulon kaikille tarvitseville.

Tarve laittaa sosiaaliturva täysremonttiin on tunnustettu kaikissa puolueissa. Otetaan seuraava askel ja korjataan se.

Eetu Kinnunen

opiskelija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Henkilöittäminen on ovela ja suosittu sumutuskeino

Kaksi merkittävää ratsastajaa ja valkoiset hevoset

Otsonikato ei ollut mitään turhaa pelottelua

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Teiden suolaus on lopetettava

Sote-menojen kasvua ei torppaa mikään hallintomalli

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.