Sosiaalialan korkeakoulutetut naiset ansaitsevat kunnon palkan

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on valitsemassa itselleen 20 vuoden jälkeen uutta puheenjohtajaa. Talentia on monien haasteiden edessä ja tulevalta puheenjohtajalta odotetaan paljon. Suurimmat haasteet liittyvät alan matalaan palkkatasoon, huonoon arvostukseen ja latteaan julkisuuskuvaan

Uuden puheenjohtajan tulee antaa korkeakoulutetuille sosiaalialan naisille ääni ja kasvot. Talentiaa ei juuri tunneta ammattijärjestönä, vaikka se edustaa keskeistä julkisen sektorin alaa. Sekä alan että järjestön julkisuuskuvan kirkastaminen on uuden puheenjohtajan tehtävä. Jäsenkuntansa sosiaalisen asiantuntijuuden vahvistaminen ja puolustaminen kuuluu ammattijärjestölle.

Sosiaalinen on ahtaalla talouden, terveyden, ympäristön ja tehokkuuden kanssa, ja usein käy niin, että se jää näiden painotusten varjoon ja marginaaliin. Sosiaalialan asiantuntijapäivät ovat hyvä esimerkki asiantuntijuuden esille laitosta ja ammattijärjestön yhteistyöstä ammattikorkeakoulun ja yliopiston kanssa. Talentian tulee osallistua myös sosiaalisia oikeuksia, etiikkaa ja arvoja koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nämä kysymykset ovat keskeisiä sosiaalialan käytännön työssä, joten ne on oltava keskeisiä myös Talentian toiminnassa. Myös ammattijärjestön tulee olla asiakkaan asialla.

Akavan "valkokaulusköyhiä"

Ammattiyhdistystoiminta kilpailee muiden harrastusten kanssa jäsentensä vapaa-ajasta. Oman järjestön tunnettavuus lisää jäsenpitoa ja jäsenten kiinnostusta yhdistys- ja luottamusmiestoimintaan. Paikallisen sopimisen yleistyessä, on talentialaisten luottamusmiesten toiminta JUKOssa ensiarvoisen tärkeää. Talentian profiloituminen sosiaalialalle tulee olla yhtä vahvaa kuin OAJ:n opetusalalla.

Näkyvyys ja tunnettavuus yhteiskunnassa helpottavat ammatillista edunvalvontaa ja palkkavaatimusten läpivientiä eri päätöksenteko- ja neuvotteluelimissä. Myönteinen julkisuuskuva on edesauttaa tavoitteiden saavuttamista. Jo entuudestaan tiedetään, että esimerkiksi työtaistelut onnistuvat vain suuren yleisön tuella. Puheenjohtajan johdolla ammattijärjestö pitää sosiaalialan kehittämisen kannalta keskeisiä asioita julkisuudessa. Ajankohtaisia asioita ovat palkkauksen lisäksi työhyvinvoinnin osatekijät sekä tehtävärakennekysymykset ja ammatinharjoittamislaki.

Sosiaalialan työntekijät ovat Akavan "valkokaulusköyhiä". Palkkaedunvalvonta ei ole ollut Talentiassa riittävän tuloksellista eikä jäsenkuntaa tyydyttävää. Naisvaltaisen ammattijärjestön ääni on saatava kuuluvammaksi sekä Akavassa että JUKOssa. Jos tämä ei riitä, niin palkkauskysymyksen politisoituminen tasa-arvokysymyksenä voi olla ainoa keino saada palkat muiden akateemisten alojen tasolle.

Tämä edellyttää akateemisen solidaarisuuden lisäksi yhteistyötä muiden naisvaltaisten alojen kanssa ja poliittista vaikuttamista yli perinteisten työmarkkinasopimusjärjestelmien. Lähtökohtana täytyy olla, ettei koulutettujen naisten tekemä työ toimi "tuottavuuden takeena" yhteiskunnassa. Tasa-arvon mallimaana itseään pitävän Suomen on aika kuroa nais- ja miesalojen palkkaerot kiinni. Se on selvää, että koulutetut naiset eivät tule enää tyytymään alipalkkoihin. Tehy antoi asiasta muistutuksen jo viime vuonna. Onko nyt Talentian ja sosiaalialan vuoro?

TARJA ORJASNIEMI yhteiskuntatieteiden tohtori Talentian puheenjohtajaehdokas Rovaniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.