Sosiaalityöstä kannettava vastuu Jämsässä

Näin kuntavaalien alla puhutaan kauniisti toimivista ja laadukkaista palveluista, kunnan ja kuntalaisten hyvinvoinnista ja ettei heikoimpiakaan saa unohtaa.

Nämä lupaukset pitää myös lunastaa ja Jämsä tarvitsee juuri nyt tekijänaisia ja -miehiä! Jämsän sosiaalityö ja erityisesti lastensuojelu on voinut heikosti jo useita vuosia.

Lastensuojelussa on johtava sosiaalityöntekijä ja kuusi sosiaalityöntekijän virkaa, joista kolme on ollut pitkään täyttämättä ja edes sijaisia ei saada enää rekrytoitua.

Kun tekijöitä puuttuu, asiat ruuhkautuvat, koko työyhteisö kuormittuu ja parhaatkin työntekijät lopulta uupuvat.

Juuri nyt lastensuojelun tilanne on pahassa kriisissä: tällä hetkellä työssä on enää yksi sosiaalityöntekijä, jolla ei ole aiempaa lastensuojelun työkokemusta, sekä yksi ostopalveluna ostettu sosiaalityöntekijä, joka ei saa käyttää julkista valtaa.

Suurin syy tilanteelle on, että sosiaalityöntekijöille tarjottu palkka 2808 euroa kuukaudessa ei ole enää markkinoilla kilpailukykyinen.

Sillä rahalla ei yksinkertaisesti saa työntekijöitä, koska muualla maksetaan enemmän ja asiakasmäärät ovat paljon kohtuullisemmat.

Jämsän sosiaali- ja terveyslautakunta on marraskuussa 2016 käsitellyt palkka-asiaa kiireellisenä, koska keväästä 2016 asti sosiaalityöntekijöitä ei ole saatu rekrytoitua tarpeellista määrää ja lakisääteiset käsittelymääräajat ovat jo ylittyneet.

Lautakunta korotti palkkaa 200e, mutta palkkatoimikunta nihisti päältä vielä satasen pois.

Siksi Jämsä on keväästä asti joutunut ostamaan yhden sosiaalityöntekijän työpanoksen huomattavasti kalliimmalla ostopalvelulla 11 000e/kk, vaikka työntekijällä ei ole edes oikeutta tehdä kaikkia lastensuojelun päätöksiä.

Päättäjät ovat siis itse saaneet aikaan järkyttävän tilanteen ja nyt on viimeinen aika kantaa vastuu päätöksistä.

Päättäjät – muistakaa pahoinpidellyt, laiminlyödyt ja raiskatut lapset, joilta te kiellätte avun ja turvan. Muistakaa arjessa tukea tarvitsevat nuoret, jotka ovat vaarassa syrjäytyä, tehdä rikoksia, käyttää päihteitä ja jättää koulut kesken.

Muistakaa uupuneet äidit, perheväkivaltaa ja koulukiusaamista kokevat sekä erityistä tukea tarvitsevat. Heistä kaikista kasvaa uusia äänestäjiä.

Sosiaalityössä tekemätön työ ei säästä, vaan päinvastoin usein pitkittää ja pahentaa perheiden hätää ja siten aiheuttaa yhä enemmän kustannuksia.

Tiia Oksanen

alueasiamies Keski- ja Itä-Suomi

Sosiaalialan korkeakoulutetut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.