Sote-uudistus on toteutettava tekijöiden ideoilla

Ei ollut kenellekään yllätys, että sote-uudistus rysäytti näyttävästi ryteikköön pitkän ja sekavan kohelluksen jälkeen. Uudistuksessa näytteli pääosaa hallinnon ja rahoituksen sekoittaminen ja päätöksenteon siirtäminen kauas kansalaisista.

Asiakas unohdettiin tai jätettiin täysin huomiotta. Uudistus olisi luonut lisää moniportaista ja sekavaa hallintoa.

Ennakkolaskelmissa useiden kuntien veroprosentit olisivat nousseet pilviin. Siis niiden kuntien, jotka tähän asti ovat osanneet hoitaa tehokkaasti sosiaali- ja terveysasian.

Todellinen syy esityksen kaatumiseen oli toivottavasti se, että lopulta tunnustettiin esityksestä puuttuvan kaikenlainen konkretia siitä, miten tehostaminen olisi käytännössä hoidettu. Kaikista tärkeimmästä, eli asiakkaasta, eivät sotea puuhanneet viitsineet puhua käytännössä lainkaan.

Todellinen uudistus saadaan aikaan ottamalla mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tekijät eli hoitajat ja lääkärit. Tarvitaan ainutlaatuista ja uudenlaista panostusta henkilöstöön, joka tekee päivittäin käytännön työtä sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla. He ovat asian parhaita tuntijoita ja osaavat varmasti kertoa sen, miten asiat voitaisiin tehdä paremmin.

Sitouttamalla ihmiset alusta asti muutokseen, joka lienee kaikkien mielestä tarpeen, saadaan aikaan vähintään hyvä lopputulos.

Sote-alan hallinnon ja poliitikkojen pitää olla mukana mieluummin mahdollistavana kuin rajoittavana. Koko sote-organisaation pitää tietää missä mennään ja tiedon tulee liikkua avoimesti ylhäältä alas ja alhaalta ylös. Päätökset tulee tehdä mahdollisimman lähellä tekeviä käsiä.

Hesari kirjoitti 15.1. kotkalaisista dialyysihoitajista, joka järjestivät potilaille yhteiskuljetuksen hoitoihin ja säästivät tällä miljoonia veronmaksajien rahaa. Tällaiset käytännön pienet toimet ovat toiminnan tehostamisen ja säästöjen avain. Parhaita käytäntöjä pitää jakaa avoimesti yli hallinnollisten ja maakunnallisten rajojen.

Poliitikot ja hallinnon päälliköt ovat kovin kaukana päivittäisestä tekemisestä. Siellä kaukana saatetaan kuvitella, että rahapinoja siirtelemällä ja piirtelemällä karttaan viivoja voidaan oikeasti saada aikaan muutosta. Muutoksen kuitenkin tulee nyt ja tulevaisuudessa lähteä aina käytännön työn tekijöiden tarpeista ja ideoista.

Toivottavasti tämän pitkän ja hankalan epäonnistuneen uudistuksen seurauksena on syntynyt käsitys siitä, miten uudistusta ei ainakaan pidä tehdä. Uudistuksessa tärkeintä olisi saada luotua selkeät, tehokkaat ja yksinkertaiset toimintamallit sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen.

Janne Räisänen

kansanedustajaehdokas (vas.)

Petäjävesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Koe-eläinten tyly kohtalo

Urheilun hienoimmat ydinarvot ovat paljon ylevämpiä kuin doping

Voi halvatun Alvaa!

Halssilan rannassa

Aronian kimallus

Lyhyet

Lyhyet

Määräysvalta kaupungilla

Latupohja Pylkönmäellä

Pyhä Olavi oli tuhat vuotta sitten Norjan sankarikuningas – nyt hänestä on tulossa Jyväskylän hukattu mahdollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.