Sote-uudistus tulee tehdä kansanterveys edellä

Vihreät sitoutuu sote-uudistuksen toteuttamiseen, kunhan hallitus sitoutuu uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteuttamiseen.

Kaikki puolueet ovat sitoutuneet terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen, kustannusten kasvun hillitsemiseen ja saumattomien hoitoketjujen turvaamiseen.

Sote-palveluiden markkinallistaminen hallituksen esittämällä tavalla uhkaa näitä kaikkia tavoitteita.

Tämä ei ole opposition pelottelua. Tämä on hallituksen oman vaikutusarvion keskeinen viesti, jonka myös sosiaali- ja terveyspolitiikan professorit ovat nostaneet esiin.

Ongelma ei ole valinnanvapaus itsessään. Se toimii hyvänä renkinä ja julkisen sektorin täydentäjänä sekä sparraajana. Ongelma on, että rengistä ollaan tekemässä isäntää viemällä markkinamalli äärimmäisyyksiin ja toteuttamalla se kertarysäyksillä. Näin ei ratkaista ongelmia vaan rikotaan jo toimivia rakenteita ja luodaan uusia ongelmia.

Hallitus ei tunnu ymmärtävän sitä, että sote-rahoituksen kriisi muuttuu aina sote-palveluiden kriisiksi. Siitä kärsivät eniten pienituloiset ja syrjemmässä asuvat ihmiset.

Järjestelmä johtaa siihen, että muutamat isot yhtiöt pystyvät markkinoinnin, sijoittumisen ja työterveyshuollon asiakaspohjien hyödyntämisen kautta valikoimaan ihmisiä, joista ei muodostu kustannuksia, mutta joista saa korvauksen. Pieni ja paikallinen hoivayritys ei tästä esityksestä hyödy, se tulee syödyksi.

Tämä puolestaan synnyttää kansantalouden ja kansanterveyden kannalta vääristyneen kannustimen: terveitä ylihoidetaan ja sairaita alihoidetaan.

Tämä on looginen seuraus siitä, että sote-terveyskeskuksen kannattavuus perustuu onnistuneeseen asiakkaiden valikoimiseen ja hoitovastuun mahdollisimman hyvään ulkoistamiseen julkisen sektorin vastuulle lähetteiden kautta.

Koska korvaus yhdestä ihmisestä on varsin pieni, asiakkaiden valikoitumisen riski on suuri eikä jonoja saada purettua, kuten markkinointipuheissa luvataan. Valikoitumisen ongelma pahentuu, jos terveysyhtiöiden lisäpalveluista tulee niiden päätuotteita, joiden piiriin pääsee jonojen ohi omalla lisärahalla.

Vihreät eivät voi hyväksyä hallituksen esitystä – ei nyt eikä edes siirtymäkauden jälkeen. Esityksen on muututtava. Vihreät tarjoaa hallitukselle tavan toteuttaa uudistus niin, että alkuperäiset tavoitteet turvataan.

Ensin saumattomat hoitoketjut. Sitten monikanavainen rahoitusjärjestelmä yhteen putkeen. Maakunnille verotusoikeus.

Lopuksi asiakkaan valinnanvapauden edistäminen ja markkinoiden monipuolistaminen ilman pakkoyhtiöittämisvaadetta – maltillisesti ja kokeiluiden kautta. Koko eduskunta valmisteluun mukaan.

Jokainen vaalikausi ei voi kulua siihen, että kukin hallitus pyrkii tekemään tyhjäksi edellisten päätöksiä. Suomi ja suomalaiset ansaitsevat enemmän.

Puolueiden on lunastettava kansalaisten luottamus takaisin. Tehdään uudistus asiantuntijatieto ja yhteistyö edellä – alkuperäisiin tavoitteisiin nojaten.

Touko Aalto

kansanedustaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.