Sote valmisteltava kunnolla

Viime viikolla saimme uutisia, että sote-uudistus ei toteudu siinä muodossa kuin se on ollut julkisuudessa esillä. Alkuperäinen esitys sisälsi niin merkittäviä uudistuksia, etteivät ne olleet sopusoinnussa voimassa olevan perustuslain kanssa. Nyt asiaa pohtii eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta keskustan Juha Rehulan johdolla. Se voi myös tehdä lakiin tarvittavat muutokset.

On tiedossa, että osa asiantuntijoista, kuten akatemiaprofessori Kaarlo Tuori, on pitänyt uudistuksen toteuttamista mahdollisena, mikäli se rakennettaisiin ns. maakuntamallin pohjalle, joka oli Suomen Keskustan alkuperäinen tavoite.

Maakuntamallissa maakunnille annettaisiin verotusoikeus ja niitä hallitsisi demokraattisesti valittu valtuusto. Malli muistuttaa Ruotsin ns. landsting-mallia.

Esteeksi esityksen korjaamiseksi tähän suuntaan on sanottu kiire, sillä eduskunnan on tarkoitus jäädä vaalilomalle 14. maaliskuuta. Nyt uudistusta valmistellaan Etelä-Karjalassa käytössä olevan Eksoten pohjalta. Sen tehtävänä on tuottaa terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä edistäviä terveys-, perhe- ja sosiaali- sekä vanhustenpalveluja.

Eksote tekee palveluista kuntien kanssa palvelusopimukset, jotka perustuvat väestön palvelutarpeeseen. Eksote on kuntayhtymä, johon kuuluu yhdeksän kuntaa.

Tämä malli olisi selvästi parempi kuin viiteen suuralueeseen perustunut malli olisi ollut. Maakunnallisessa kuntayhtymässä päätöksenteko on järjestetty myös kansanvaltaisemmin, kun kuntayhtymän päätöksentekoelimissä ovat edustajina kuntien nimeämät luottamushenkilöt.

Koska kysymys on todella suurista asioista, on tärkeää, ettei nyt kiireessä tehdä huonoja ratkaisuja. Toisaalta Eksoten kaltainen malli ei sulje pois maakuntien itsehallintoa, jos se päätetään myöhemmin toteuttaa.

Asia vaatii joka tapauksessa pidempää valmistelua ja kuntien kuulemista.

Riippumatta siitä, saadaanko sote-uudistus valmiiksi tällä vaalikaudella, valtiontalouden tilanne on huolestuttava. Valtio velkaantuu ja käännettä parempaan ei ole näköpiirissä. Vaikka tilanne tunnustetaan yleisesti, vaaleihin ollaan silti menossa ”sammutetuin lyhdyin”.

Kun oppositiota edustanut Sdp:n Liisa Jaakonsaari esitti 1994 listan valtion menojen karsimiseksi, se nimettiin ”Liisan listaksi”. Tähän viittasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan sanoessaan, että tuolloin ”välttämättömyydestä tehtiin hyve”.

Nyt kaikkien puolueiden pitäisi toimia avoimin kortein ja julkistaa omiin taustaselvityksiinsä pohjautuvat yksityiskohtaiset vaihtoehdot valtiontalouden tasapainottamiseksi.

On selvää, että tulevalla vaalikaudella tehtävät leikkaukset tulevat kohdistumaan moniin eri väestöryhmiin, mutta äänestäjien tiedossa on hyvä olla, mikä on kunkin puolueen arvojärjestys.

Helppoja vaihtoehtoja ei nyt ole.

Petri Neittaanmäki

yhteiskuntatieteiden maisteri

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.