Soten kaksi vaikeaa pointtia

Nyt kun hallituksen sote-esitys ajoi perustuslakiseinään niin että kuurotkin sen kuulivat, yritetään sirpaleista kasata hätäisesti vielä jonkinlaista ratkaisua. Asiantuntijoiden lisäksi ns. sokea Reettakin näki vuosi sitten, kuinka tässä käy.

Ministerit ja virkamiehet eivät muka osanneet lukea mitä perustuslaissa lukee. Onneksi perustuslakivaliokunta ei lähtenyt politikoimaan vaan kertoi, että kaikki perustuslain pykälät ovat saman arvoisia ja niitä tulee noudattaa.

Nyt on sitten ilmaantunut kansanedustajia ja ehdokkaita sanomaan, että meidän puolue oli oikeassa. Maakuntamalli sen olla pitää.

Ettei vaan lyötäisi tälläkin mallilla taas päätä seinään. Sanoisin pääministerin tyylillä.

Tässäkin mallissa on kaksi vaikeaa pointtia.

Pointti yksi. Suomen perustuslaki tuntee vain kunnallishallinnon (Suomi on jaettu kuntiin, joilla on itsehallinto. jne.) sekä valtion hallinnnon (eduskunta, valtineuvosto jne.). Kuntayhtymähallinnon säännökset on kuntalaissa. Vaaleilla valittavasta maakuntahallinnosta ja sen asemasta ei ole mitään säännöksiä. Mikä olisi sen hallinnon toimialue ja suhde muuhun hallintoon? Onko siitä säädettävä perustuslain säätämisjärjestyksessä?

Pointti kaksi. Maakuntahallinnolle ollaan antamassa oma itsenäinen verotusoikeus. Siis valtion ja kuntien lisäksi kolmas itsenäinen verottaja. Koskeeko uusi vero vain palkkatuloja? Tuleeko siihenkin joitakin tulon verovapaita alarajoja ja/tai vähennysoikeuksia? Miten käy kokonaisverotuksen määrälle, kun kolme verottajaa on palkansaajan kimpussa? Olisiko selkeämpää laittaa yksi vero, jonka tuoton em. instanssit jakavat sitten keskenään?

Voiko näin laajasta asiasta päättää esityksen antamisesta sosiaali- ja terveysvaliokunta parissa viikossa? Epäilen.

Unohdetaan poliittinen suhmurointi ja pelko kasvojen menetyksestä. Olisiko järkevintä ja helpointa palata takaisin. Annetaan perusterveydenhoito nykyisten sairaanhoitopiirien hoidettavaksi. Kuntayhtymähallinto on jo laillinen ja valmiina. Luetellaan sitten ne erikoisosaamista vaativat hoidot, jotka nykyinen erva-alue sitten sijoittaa sinne, missä paras osaaminen on. That’s it.

Kari Jussila

hammaslääkäri, kunnallisneuvos

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.