Soteuudistuksen palattava juurilleen

Viimeisen 12 vuoden ajan on väännetty uutta sotea Suomeen. Tuloksena on keskeneräinen sillisalaatti, josta ei oikein kukaan ota enää selvää.

Uudistuksen lähtökohta oli erinomainen. Tarkoituksena oli selkeyttää hoitopolkuja, taata perusterveydenhuollon palvelut, yhdenmukaistaa palvelukenttää, saada ns. yhden luukun periaatteella sekä terveydenhuollon palveluja että sosiaalipalveluja, keventää hallintoa ja näiden kautta säästää soten kuluissa. Kannatan jokaista näistä tavoitteista.

Nyt onkin korkea aika lyödä hommalle stoppi ennen kuin perusteiltaan hyvä ja tehokas järjestelmä on täysin sekaisin. Sote-vatulointiin käytetyllä rahalla olisi jo kehitetty paljonkin nykyistä järjestelmää, erityisesti peruspalveluja kuten mielenterveyden matalan kynnyksen lähipalveluja, päihdepalveluja sekä perusterveydenhuollon lähipalveluja, kotiin annettavia palveluja unohtamatta.

Samoin olisi jo voitu integroida sosiaalipalveluja niin perusterveydenhuollon kuin erikoisairaanhoidon yhteyteen. Olisimme voineet tehokkaasti poistaa rakoja eri palvelujen väliltä.

Uudistusta suunniteltaessa olisi pitänyt ottaa asiantuntijat huomioon. Enkä puhu nyt vain tutkijoista vaan myös meistä joka päiväisen työn tekijöistä.

Perustyöntekijöillä on näppi vakaasti Suomen valtimolla, näemme, kuulemme ja koemme kuinka järjestelmä toimii, mitkä ovat vahvuudet ja heikkoudet. Sitä tieto-taitoa kannattaa hyödyntää myös uusia järjestelmiä suunniteltaessa.

Nico Holmberg

potilaskuljettaja

kansanedustajaehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.