Spelt, kuskus ja bulgur ovat vehnää

Keliakialiitto haluaa korjata gluteenittomaan ruokavalioon liittyviä virheellisiä tietoja, joita on esiintynyt viime aikoina muun muassa Ylen radiouutisissa.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava ei voi syödä vehnää, ruista eikä ohraa. Myöskin spelt, kuskus ja bulgur ovat vehnää, eivätkä sovellu gluteenittomaan ruokavalioon.

Keliakialiitto suosittelee, ettei termiä ”kotimaiset viljat” käytettäisi keliakian yhteydessä. Gluteenipitoiset viljat eli vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia riippumatta siitä, missä maassa ne on viljelty.

Lisäksi kotimaisia gluteenittomia viljoja, kuten tattaria ja gluteenitonta kauraa, on yleisesti saatavilla. Gluteeniton kaura on kauraa, johon ei ole missään viljelyn tai tuotannon vaiheessa päässyt sekoittumaan gluteenipitoisia viljoja.

Keliakia on yleistyvä sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisesta väestöstä. Keliakian ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliaakikoiden lisäksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavat terveytensä vuoksi myös muun muassa gluteeniyliherkät ja moni vilja-allerginen.

Elina Järvelä

TtM, laillistettu ravitsemus-

Keliakialiitto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.