Spelt, kuskus ja bulgur ovat vehnää

Keliakialiitto haluaa korjata gluteenittomaan ruokavalioon liittyviä virheellisiä tietoja, joita on esiintynyt viime aikoina muun muassa Ylen radiouutisissa.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava ei voi syödä vehnää, ruista eikä ohraa. Myöskin spelt, kuskus ja bulgur ovat vehnää, eivätkä sovellu gluteenittomaan ruokavalioon.

Keliakialiitto suosittelee, ettei termiä ”kotimaiset viljat” käytettäisi keliakian yhteydessä. Gluteenipitoiset viljat eli vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia riippumatta siitä, missä maassa ne on viljelty.

Lisäksi kotimaisia gluteenittomia viljoja, kuten tattaria ja gluteenitonta kauraa, on yleisesti saatavilla. Gluteeniton kaura on kauraa, johon ei ole missään viljelyn tai tuotannon vaiheessa päässyt sekoittumaan gluteenipitoisia viljoja.

Keliakia on yleistyvä sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisesta väestöstä. Keliakian ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliaakikoiden lisäksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavat terveytensä vuoksi myös muun muassa gluteeniyliherkät ja moni vilja-allerginen.

Elina Järvelä

TtM, laillistettu ravitsemus-

Keliakialiitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.