Stora Enso voisi käyttää arvovaltaansa

Stora Enson viestintäjohtaja Kirsi Seppäläinen arvosteli yhtiön toiminnasta tehtyä Punaisen metsän hotelli -dokumenttielokuvaa (Ksml 27.1.). Elokuva kertoo Stora Enson Kiinassa tekemiin maakauppoihin liittyvästä väkivallasta ja toimittajien työn hankaloittamisesta.

Stora Enson viestintäjohtajana Seppäläinen selittää työnantajansa toimia aivan kuin kyseessä olisivat yksittäiset rikkeet. Ottaen huomioon, että Stora Ensolla on vastaavanlaisia ongelmia useammalla mantereella, tästä ei voi olla kyse.

Nämä ongelmat osoittavat, että Stora Enso ei ole globaalissa strategiassaan valmistautunut paikallisiin ongelmiin. Suomessa tämä valmistautumattomuus synnytti esim. Kemijärven massaliikkeen.

Vaikka Mika Koskisen Punaisen metsän hotelli -dokumentin kuvaama Stora Enson maanhankintaan liittyvä väkivalta edustaisi vain vähäistä määrää vuokrasopimuksista, on se silti todellista. Se osoittaa, että Stora Enso on turvautunut yhteistyökumppaneihin, jotka ovat valmiita käyttämään arveluttavia menetelmiä.

Maanhankinnassaan Stora Enso on toiminut piittaamatta paikallisesta lainsäädännöstä muuallakin. Esimerkiksi Brasiliassa sekä maauudistusviranomaiset että oikeusistuimet ovat tuominneet Stora Enson ja sen yhteistyökumppanit niin maanhankintaan kuin sademetsien hakkuuseen liittyvistä rikkeistä.

Vaikka tilanne Kiinassa olisi parantunut - tai parantumassa, kirjoittaahan Seppäläinen yhtiön vasta neuvottelevan parhaillaan lainmukaisista sopimuksista - Stora Enso on toiminut Kiinassa ja maailmalla kyseenalaisin keinoin.

Eräiden elokuvassa esiintyvien henkilöiden osalta tilanne ei todistettavasti ole parantunut. Pahoinpideltyjen kyläläisten oikeuksia ajanut lakimies Yang Zaixin on yhä vangittuna. Human Rights Watch on tunnustanut lakimies Yangin poliittiseksi vangiksi.

Stora Enso voisi halutessaan maksaa korvauksia väkivaltaisuuksissa loukkaantuneille ja kuolleiden omaisille, käyttää arvovaltaansa lakimies Yang Zaixinin vapauttamiseksi ja siirtyä pois monokulttuuriplantaaseista luonnon monimuotoisuutta edistäviin pienviljelymalleihin.

Näin yritys ei kuitenkaan ole tehnyt.

Taru Salmenkari

Maattomien ystävät

Noora Ojala

Maan ystävät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.