Suhmurointi sujuu maakuntatasollakin!

Pitää oikein keskittyä miettimään rauhassa ja ajatella todellisia tarkoitusperiä Laukaan avovankilan siirrolle Jyväskylään. Mikä ja mitkä syyt ovat tähän ”kieroutuneeseen” toteutusmalliin johtaneet?

Nyt ei riitä lakoninen toteamus, että henkilökunta ja vankilanjohto yksiselitteisesti on halukas sekä asettunut puolustamaan vain tätä selvänä pitämäänsä mahdollista vaihtoehtoa: eläköityminenkin lähestyy eikä se innosta tätä pidempiin muuttomatkoihin tässä elämäntilanteessa.

Siksi etsitäänkin kaikki mahdolliset oljenkorsimaiset plussat, kun puolustustaisto kohdistuu oman edun ensisijaiseen tavoitteluun. Kun vielä kerrotaan ”vakuuttavasti” suurimpana haasteena kaupunkiyhteisön erinomaisuus ja vaikutus paluuopiskeluna takaisin yhteiskuntaan, propagandaosuus on näiltä osin täytetty.

Tosiasiassa nykyaikana käydään paljon pidemmiltäkin matkoilta töissä kuin Jyväskylä–Keuruu-sektorilta. Mutta kun totuus piilee siinä, että avovankilan lopulliseen sijoitukseen maakuntaliiton päätös ja halu eivät yksin riitä, ohjeistetaan lobbauksella Helsinkiä. Sitähän sidosryhmät ja Jyväskylän kaupunki ovat asian eteen jo tehneet. Ja toisaalta turhankin kaavoitussopimuksen maksusitoumus ei käynnistyessään sido kaupunkia ja kaupunginhallitusta.

Avainyhteisö on valtioneuvoston raha-asiain valiokunta. Saadaanko se hyväksyvälle toteutuskannalle ja soraäänet ”nykyministerimäisesti” hallintaan? Se onkin jo toinen asia.

Laukaaseen lipsahtaneen avovankilan poliittiset alkuperäisasetelmat ja lupaukset kompensatiosta Haapamäellä on tähän asti tietoisesti unohdettu, eikä niitä ole edes vaivauduttu ottamaan mitenkään huomioon maakuntaliittotasolla.

Ne on siirretty mappi ööhön merkityksettömänä vaihtoehtona eikä niitä voi enää nostaa pöytään, sillä historian kertaus on vierasta sekä turhauttavaa nykyiselle johtamismentaliteetille ministeritasollakin. Ketä kiinnostaa, mitä eduskunnan valtiosaleissa on aikoinaan päätetty ja luvattu toteuttaa?

Lopullinen vankilainvestointipäätös ja epätietoisuus näyttää silti ahdistavan ja elää varjona yhä edelleen. Siitä kertoo hiljaiselo asian tiimoilta – se on ollut tyrmäävää alusta alkaen. Tämä näkyy voimakkaasti asenteissa, niin avovankilan suunnittelualueella kuin asukasyhteisössäkin. Varta vasten kehitetty harhautuspropaganda korostuu.

Koko asian ohjenuorana on vain oma ja oikea ”kaupunkinäkemys” muista mitään välittämättä. Sitä hyödynnetään ilmeisenä poliittisena pelkokertoimenakin, samalla kun hiljaa hivuttaen johdetaan ns. hanketyöryhmästä, aivan kuin sivuraiteelta.

Väistämättä herää kysymys: Millä lupauksilla Laukaa on ostettu hiljaiseksi tälle selvästi negatiiviselle veroalentumalle?

Antero Pohjonen

kaupunginvaltuutettu

(Haapamäki kylä jos mikä -ryhmä)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.