Suhteiden oltava hyvät länteen ja itään

Suomen puolustusta ei voida jättää Nato-jäsenyyden varaan. Suomen maantieteellisellä ”puskurivaltion” sijainnilla on vaikutusta asiaan mm. maavoimien toiminnan kannalta.

Naton artikla 5 määrittää jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita. Huomioitavaa kuitenkin on ilmoitettu muoto ”tarpeelliseksi katsomillaan keinoilla”. Tämä on koettu ongelmalliseksi mm. USA:n taholta.

Vuonna 2008 Yhdysvallat varoitti Naton olevan jakautumassa kahteen leiriin. Yhdysvaltain mukaan sotilasliitto ei saa jakautua niihin, jotka suostuvat taistelemaan ja niihin, jotka eivät suostu. Yksittäisellä jäsenvaltiolla on Naton neuvostossa paljon valtaa, sillä päätöksenteon on tapahduttava yksimielisesti.

Turvatakuisiin ei voida asennoitua yksiselitteisesti, eikä niiden varaan voida jäädä. Ajatellaanpa pahinta pelkoa siitä, että Venäjä ryhtyisi sotilaallisiin toimiin Suomea kohtaan. En oikein jaksa uskoa, että Nato altistuisi sotaan Suomen takia. Toisaalla punnittavana olisi Suomen asema talousalueena, sijainti, maamme koko ja väestö ja toisaalla taas vastassa on Venäjän massiivinen sotavoima. Asetelma olisi täysin järjetön.

Venäjän viesti on ollut, että Naton ei haluta laajenevan itään päin. Lausunnot ovat olleet välillä hyvinkin varoittavia. Venäjä on Suomen rajanaapuri, eikä se miksikään muutu. Sokea intoilu Nato-jäsenyydestä on kuin vanhan ajan heittoa ”rautaa rajalle”, jossa leikitään vakavalla asialla.

Tarvitsemme viisautta ja harkitsevaisuutta turvallisuuskeskusteluumme. Suomen liittyminen Natoon ei olisi kovinkaan viisas ratkaisu. Meillä tulee olla hyvät ja toimivat suhteet länteen mutta myös itään. Natoon lähteminen huonontaisi suhteitamme Venäjään ja se toisi vakavia ongelmia maallemme niin kansallisesti kuin taloudellisesti.

Kokonaistilannetta on seurattava niin Naton kuin esimerkiksi Venäjän suhteen. Perusasia on kuitenkin, että Suomen oma puolustus pitää olla kunnossa. Myös sisäinen turvallisuus, kuten poliisi ja rajavalvonta pitää olla toimivia. Ruususen uneen ei voida vaipua ajatellen sinisilmäisesti, ettei mitään tapahdu.

Tapani Mäki

eduskunta-avustaja

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Mielipide: Toinen aste on toista maata

Mielipide: Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Mielipide: Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.