Sukupuolisuus on omaa aluetta

Mitä ihminen on? Kysymys on kiinnostanut ihmisiä läpi vuosisatojen.

Ihminen on yleensä nähty muusta maailmasta erillisenä, "korkeampana" olentona. Evoluution tikapuuteoria on ollut pitkään vallitseva teoria ihmisen paikasta maailmassa. Sen mukaan ihminen on tähänastisen evoluution huippu älyllisyytensä/teknisyytensä kautta.

Aina on oletettu, että ihminen on kaikista muista poikkeava olento. Mutta onko näin?

Ihmisen erottaa muista eläimistä erittäin kehittynyt keskushermosto - ainakin tietämyksemme mukaan. Käden ja pään yhteistyö, kieli, karvattomuus - niitä kaikkia on tarjottu selitykseksi ihmisen ylivallalle maailmassa. Ihmisellä on kiistatta mahtava keskushermosto, mutta niin on monilla muillakin nisäkkäillä.

Ero muihin on usein nähty ihmisen kielellisyydessä ja sen mahdollistamassa kulttuurissa. Kulttuureja on kuitenkin myös esimerkiksi simpansseilla ja elefanteilla. Tietyt populaatiot käyttävät erilaisia työkaluja ja menetelmiä arkisessa elämässään.

Onko eläimillä arkista elämää? Siinä taitaakin olla suurin ero ihmisen ja muiden eläinten välillä. Ihmisellä on arki ja juhla - Emile Durkheimin käsittein pyhä ja profaani.

Tietääksemme ihminen ainoana eläimenä ajattelee pyhiä asioita. Eläimet ajattelevat ylipäätään, se on melko varmaa, kun ne voivat oppia ihmisen kieltä. Mutta onko eläimelle sunnuntai pyhä päivä? Onko eläimillä riittejä, joilla ei ole mitään tekemistä ravinnon saamisen, lisääntymisen tai suojautumisen kanssa?

Vai olisiko niin, että ihmisen erottaa muista eläimistä suhtautuminen poikkeavuuteen? Tietyt poikkeavuudet ovat sallittuja kulttuurista riippuen. Joskus poikkeavia yksilöitä suojellaan, kuten toivon mukaan esimerkiksi kehitysvammaisia ihmisiä Suomessa. Tietyistä poikkeavuuksista, esimerkiksi rikollisesta käyttäytymisestä rangaistaan.

Joka tapauksessa hyväksytty/tuomittava on riippuvainen kulttuurista. Kulttuuri on aina riippuvainen siihen kuuluvien yksilöiden arvostuksista.

Bonobo-apinoiden urosten kulttuuriin kuuluu parittelu vastaan tulevan laumanjäsenen kanssa riippumatta sukupuolesta. Kaikkien kanssa pikaisesti paritellaan - näin parannetaan sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Antiikin filosofit elivät kulttuurissa, jossa oli tavallista, että vanhempi oppinut mies piti nuorempia miehiä rakastajinaan.

Minusta on kulttuurinen skandaali, että tasa-arvon edelläkävijämaassa Suomessa ihmisiä arvotetaan heille täysin henkilökohtaisen asian, sukupuolisuuden perusteella. Sukupuolisuus on ihmisen omaa aluetta, niin kuin etnisyys tai katsomus.

Oikeasti ihmisarvoa kunnioittavissa kulttuureissa homoliitot saavat lain suojan. Onko Suomi "yhteiskuntien evoluution tikapuujärjestelmässä" alempana kuin Tanska tai Ruotsi? Ei täällä kyllä vielä toteudu sekään oikeutettu vaatimus, että samasta työstä pitäisi maksaa samaa palkkaa. Rakkauden tunnustaminen avioliiton pohjaksi sukupuoleen katsomatta on sivistysvaltion merkki.

JARI PIRHONEN suntio, lähihoitaja, filosofian ylioppilas Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lyhyet

Lyhyet

Mykkäsen malli lisäisi kivihiilen käyttöä

Poliittisen poliisin paluu

Kiristäjät liikkeellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.