Suo siellä – vetelä täällä

Kun olen saanut viime vuodet seurata hyvinkin läheltä istuvan hallituksen toimia, täytyy myöntää, että lyhytjänteisiä yrityksiä on sillä ollut aivan riittävästi. Velkaantumista ei ole kyetty pysäyttämään.

Velkaa valtiolla oli hallituskauden alussa 75,1 miljardia, nyt elokuun lopussa 94,5 miljardia. Velka on kasvanut vajaassa neljässä vuodessa 19,4 miljardia euroa eli 26 prosenttia. Tulevaisuuskaan ei näytä hyvältä, sillä velan määrää noussee 102 miljardiin euroon vuoden 2015 lopulla.

Hallituksen toimet ensi vuoden talousarvion tasapainottamiseksi eivät saa taakseen kansan enemmistöä, oppositiosta puhumattakaan. Eläkeläisiä on ”lyöty korville” jo vuodesta 1977 alkaen, jolloin eläketulo leikkaantui puoliväli-indeksiin siirryttäessä.

Toisen kerran ”tuli turpiin” vuonna 1996, jolloin siirryttiin ns. taitettuun indeksiin, jonka piti olla vain väliaikainen heikennys. Toisin on käynyt. Ennen viime eduskuntavaaleja lähes kaikki muut puolueet paitsi kokoomus ja rkp halusivat poistaa taitetun indeksin. Kuinkas kävi? Perussuomalisten esitys kaatui eduskunnan äänestyksissä myös demarien ja vasemmiston vastustukseen.

Tuorein eläkeläisiin kohdistunut heikennys oli eläkeindeksin leikkaus. 1,5 prosentin sijaan eläkkeitä korotetaan vain 0,4 prosentilla. Yksityiset eläkeyhtiöt säästävät eläkemaksujaan yli 270 miljoonaa euroa.

Hallituksen lapsilisiin kohdistama 8 prosentin leikkaus säästää hallitukselle 110 miljoonaa euroa. Leikkaus kompensoidaan pieni- ja keskituloisille lapsiperheille verohelpotuksia kuntien- ja valtionverotuksessa.

Ilmeisesti hallitus ei tiedostanut, että kunnat menettävät tässä verotulojaan 38 miljoonaa, seurakunnat 2 miljoonaa, Kela 3 miljoonaa ja itse valtiokin 28 miljoonaa. Eli eri instituutioiden verotulojen menetykset ovat 70 miljoonaa euroa.

Kun tähän lisätään verohallinnolle aiheutuvat parin-kolmen miljoonan euron ylimääräiset tietohallinnon ohjelmointikulut ja monet byrokratian kustannukset, huomataan, että metsään mentiin.

Hallitus päätti suuressa viisaudessaan nostaa kuntien perimien kiinteistöverojen alarajoja. Niinpä joka viides kunnanvaltuusto joutuu tekemään korotuspäätöksen, jolla kuntien kassaan kilahtaa 48 miljoonaa euroa. Pesää rahoista ei kuitenkaan kunnille tule. Valtio nappaa rahat itselleen vähentämällä samaisten kuntien valtionosuuksia 48 miljoonalla eurolla.

Eli suo siellä – vetelä täällä.

Kauko Tuupainen

kansanedustaja

valtiovarainvaliokunnan jäsen (ps.)

Jyväkylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Matala syntyvyys eläkejärjestelmän haaste

Lyhyet

Autoileva asiakas tekee omat johtopäätökset myös pysäköinnistä

Lyhyet

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.