Suomalaiset ja demokratia

Me suomalaiset olemme monissa hyvissä asioissa, ottaneet esimerkkiä Ruotsista. Mutta jotkut ylimieliset poliitikot eivät välittäneet demokratiasta eikä kansan mielipiteestä, ja vaihtoivat markan euroon kysymättä kansalta. Jos olisi kysytty kansalta, sitä tuskin olisi vaihdettu. Näin ei ole tehty Ruotsissa, Tanskassa eikä Englannissa. Markan vaihtamista euroon vastustivat monet keskustalaiset Paavo Väyrysen johdolla.

Aikovatko Saksa, Ranska ja muut pitää EU:n ja euron voimassa hintaan mihin tahansa?

Arvelen, että eivät aio. EU:n valtiovarainministerit ovat joutuneet ottamaan epäkiitollisen tehtävän hoitaakseen. Kun markkinat toimivat heikosti, on mahdollista, että Kreikka saa seuraa. Jos näin huonosti käy, ovat eurooppalaiset veronmaksajat ja pankit ylivoimaisen vastuun kanssa kasvokkain. EU on silloin aivan uuden tilanteen edessä.

Kreikka saa heikosta talouden hoidosta huolimatta ennenkuulumatonta ymmärtämystä. Turkin pelosta sen puolustusmenot ovat ylisuuret. Yhtenäinen Eurooppa on välttämättömyys. Hajanainen Eurooppa ei pysty vastaamaan globalisoituneen maailman haasteisiin. Yhtynyt Eurooppa tarvitsee myös yhteisen valuutan. EU tarvitsee demokraattiset pelisäännöt. Demokratiaa olisi jalostettava eikä vesitettävä. Demokratian suurin heikkous on se, ettei enemmistö ei aina ole oikeassa. Tämä demokratian heikkous tuo osalle kansasta kärsimystä, kipeimmin se koskee vähäosaisiin.

OLAVI OIVANEN Jyväskylä, Vaajakoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.