Suomalaiset ja demokratia

Me suomalaiset olemme monissa hyvissä asioissa, ottaneet esimerkkiä Ruotsista. Mutta jotkut ylimieliset poliitikot eivät välittäneet demokratiasta eikä kansan mielipiteestä, ja vaihtoivat markan euroon kysymättä kansalta. Jos olisi kysytty kansalta, sitä tuskin olisi vaihdettu. Näin ei ole tehty Ruotsissa, Tanskassa eikä Englannissa. Markan vaihtamista euroon vastustivat monet keskustalaiset Paavo Väyrysen johdolla.

Aikovatko Saksa, Ranska ja muut pitää EU:n ja euron voimassa hintaan mihin tahansa?

Arvelen, että eivät aio. EU:n valtiovarainministerit ovat joutuneet ottamaan epäkiitollisen tehtävän hoitaakseen. Kun markkinat toimivat heikosti, on mahdollista, että Kreikka saa seuraa. Jos näin huonosti käy, ovat eurooppalaiset veronmaksajat ja pankit ylivoimaisen vastuun kanssa kasvokkain. EU on silloin aivan uuden tilanteen edessä.

Kreikka saa heikosta talouden hoidosta huolimatta ennenkuulumatonta ymmärtämystä. Turkin pelosta sen puolustusmenot ovat ylisuuret. Yhtenäinen Eurooppa on välttämättömyys. Hajanainen Eurooppa ei pysty vastaamaan globalisoituneen maailman haasteisiin. Yhtynyt Eurooppa tarvitsee myös yhteisen valuutan. EU tarvitsee demokraattiset pelisäännöt. Demokratiaa olisi jalostettava eikä vesitettävä. Demokratian suurin heikkous on se, ettei enemmistö ei aina ole oikeassa. Tämä demokratian heikkous tuo osalle kansasta kärsimystä, kipeimmin se koskee vähäosaisiin.

OLAVI OIVANEN Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.