Suomea riivaa hankekiima

Loistavaa työtä tehneelle Jyväskylän Protomolle ei enää löydy rahoitusta. Sen sijaan löytyy useampi kuin yksi EU-hanke, jotka ovat alkaneet tarjota vähän vastaavia juttuja aloitteleville yrityksille: paljon kehnompina ja vain hankerahoituksen keston ajan.

Jyväskylän yliopisto on liittynyt uuteen kehityshankkeeseen, jossa on tarkoitus luoda uusi opintojärjestelmä usealle yliopistolle. Yliopiston omaan järjestelmään, Korppiin sen sijaan on resursoitu viime vuosikymmen vain pakollinen minimi, eikä sen jatkokehitykseen ole ollut rahaa. Nyt sitä löytyi kuitenkin kokonaan uuden järjestelmän kehittämiseen. Onhan kyseessä hanke.

Projektiammattilaiset joutuvat tehtailemaan hankehakemuksia - ei yleisen tarpeen, vaan oman toimeentulonsa vuoksi. Lyhytkestoisten hankkeiden tulokset ovat lähes poikkeuksetta sutta ja sekundaa. Hankkeen päätyttyä kehnot tulokset haudataan hiljaisuudessa ja syyllisiä ei etsitä. Saatiinhan rahat käytettyä kuten hankkeen ehdoissa luki ja raportitkin laadittiin kuten piti.

Kaikennäköisiä hankehimmeleitä löytyy niin ely-keskuksista, korkeakouluista, maataloudesta kuin muualtakin yhteiskunnasta. Suuren osan niistä rahoittaa EU.

Jyväskylään ja varmasti koko Suomeenkin on pesiytynyt kummallinen hankekiima, jossa löytyy rahaa lyhytnäköiseen puuhasteluun. Sen sijaan jatkuva ja riittävä resursointi toimivaksi havaittuihin järjestelmiin, toimintamalleihin ja rakenteisiin on jäissä.

Tarvitsemme rahoitusta toimivien ratkaisujen pitkäjänteiseen ylläpitoon. Emme uusien tähdenlentojen kehittelyyn ja siitä loputtoman raportointipaperipitkon tuottamiseen.

Eetu Rantakangas

kansanedustajaehdokas (pir.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväsjärvi ja Rantaraitti ovat Jyväskylän keuhkot

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

Lyhyet

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

Lyhyet

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.