Suomella on yhteiskunnallisesti vahvaa kilpailukykyä

Nokia-uutisesta toipuva Suomi sai keskiviikkona kuulla jo myönteisempiäkin talousviestejä. Euroopan unionin tilastovirasto Eurostat kertoi 17 maan euroalueen kokonaistuotannon kääntyneen taantumasta pieneen kasvuun vuoden toisella neljänneksellä. Euroalueen talous kasvoi 0,3 ja koko unionin 0,4 prosenttia. Suomi ylsi Saksan ja Britannian tavoin 0,7 prosenttiin.

Myös finanssikonserni Nordea näki taloudessa käänteen merkkejä ja ennakoi Suomen talouden yltävän ensi vuonna 1,5 prosentin kasvuun. Nordea korostaa vientiriippuvaisen taloutemme kilpailukykyä. Kurinalaiseksi sovittu palkkaratkaisu on Nordean mukaan kilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta hyvä.

Maailman talousfoorumin (WEF) tuoreessa vertailussa Suomi sijoittui maailman kolmanneksi kilpailukykyisimmäksi maaksi. Edellämme ovat vain Sveitsi ja Singapore. Kaikkiaan 148 maan vertailussa taaksemme kärkikymmenikössä jäivät muun muassa kaksi sijaa pudonneet Ruotsi ja Britannia sekä kolme sijaa pudonnut Hollanti.

Kilpailevan IMD-tutkimuslaitoksen vertailussa keväällä Suomi oli sijalla 20. Sijoitukset eroavat, sillä WEF mittaa pitemmän ja IMD lyhyemmän aikavälin kilpailukykyä.

Suomi on WEF:n mukaan selvinnyt muihin euromaihin nähden kriisistä hyvin ja moni asia on Suomessa maailman parhaimmalla tolalla. WEF lukee Suomen vahvuuksiksi muun muassa talouden ja yhteiskunnan instituutioiden toimivuuden, innovoinnin sekä terveydenhuollon ja peruskoulutuksen hyvän tilan. Monet noista vahvuusalueistamme ovat paineiden alla – ja nurinkurisesti juuri kilpailukyvyn kohentamisen nimissä.

Suomen heikkouksina WEF pitää muun muassa Suomen pientä markkinakokoa, kokonaistaloudellisten näkymien heikkenemistä ja työmarkkinoiden tehotonta toimintaa. Kahteen ensin mainittuun emme yksin voi vaikuttaa. Kolmannen kohdalla on juuri annettu merkittävä signaali. Toiveikkaasti tulkiten voikin sanoa Suomen olevan yhteiskuntapolitiikkansa ansiosta tasolla, josta on mahdollisuus vaikka mihin. Samoin näkee myös WEF: Suomi voisi ohittaa Sveitsin ja Singaporen kehittämällä uusien teknologioiden omaksumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.