Suomen EU-politiikka valinnan edessä

Historiallisten "jytkyvaalien" jälkeen kotimaan politiikan ykkösuutinen on ollut se, millaisen kannan eduskunta ottaa Portugalin kriisipakettiin.

Tapahtumaketjun käänteet ovat olleet yllätyksellisiä ja sisällön osalta ei olla kovin kaukana takinkäännön MM-kisojen loppuottelusta. Se, kuinka päin kunkin puolueen pelipaita lopulta päätyy, selviää lähipäivien aikana.

Itse käsiteltävään kysymykseen eli Portugalin tukemiseen ja siihen liitettyyn Suomen osallistumiseen Euroopan väliaikaisen vakausvälineen lainanantokyvyn kasvattamiseen, vaihtoehdot ovat vähissä. Ne ovat joko kyllä tai ei. Kallistun ensimmäisen vaihtoehdon puolelle, sillä muissa tapauksissa vaihtoehdot ovat meille poliittisesti ja taloudellisesti kalliimpia tai jopa mahdottomia toteuttaa.

Demareiden haluamalle sijoittajavastuun sisällyttämiselle tai jonkinlaisen poikkeuksen sorvaamiselle Suomelle ei ole yksinkertaisesti aikaa. Lähes selvitystilan partaalla olevan Portugalin valtion lainoja erääntyy kesäkuun alussa. Ennen sitä Portugalilla ja sitä lainoittaneilla on oltava varmuus siitä, että Portugali pystyy selviämään velvoitteistaan. Portugalin tilanteen jälkeen kysymyksiin sijoittajavastuista voidaan palata.

Perussuomalaisilla on kielteinen kanta veronmaksajiemme rahojen säästämisen nimissä. On kuitenkin selvää, että Portugalin romahduksesta käynnistyisi talouden dominoefekti, joten olisi hullua lähteä vaarantamaan taloutemme vakautta, työpaikkoja ja talouskasvua Portugalin paketista saatavien 500 miljoonan euron takauksien säästämiseksi. Talouden kriisiytyessä veronmaksajien menetykset olisivat monin verroin katastrofaalisempia.

Suomen kielteisellä ratkaisulla olisi myös kielteisiä poliittisia vaikutuksia Suomen asemaan EU:ssa. Tulevan neljän vuoden aikana EU-pöydässä odottaa koko joukko Suomen hyvinvoinnille kriittisiä päätöksiä. Tärkeimmät näistä ovat neuvottelut EU:n tulevista rahoituskehyksistä, aluepolitiikan rahoituksesta ja maatalouspolitiikasta. Näihin neuvotteluihin Suomen ei kannattaisi lähteä poliittisen uskottavuutensa menettäneenä.

Unohtaa ei saa myöskään sellaista mahdollisuutta, että Suomi ajautuisi joku päivä Portugalin tai Irlannin kaltaiseen tilanteeseen. Silloin olisi hyvä, että meidän taloushuolillemme löytyisi samankaltaista ymmärrystä ja joukkuepelaajia kuin nyt Kreikalle, Irlannille tai Portugalille on tarjolla.

SINUHE WALLINHEIMO kansanedustaja (kok.) suuren valiokunnan jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.