Suomen EU-politiikka valinnan edessä

Historiallisten "jytkyvaalien" jälkeen kotimaan politiikan ykkösuutinen on ollut se, millaisen kannan eduskunta ottaa Portugalin kriisipakettiin.

Tapahtumaketjun käänteet ovat olleet yllätyksellisiä ja sisällön osalta ei olla kovin kaukana takinkäännön MM-kisojen loppuottelusta. Se, kuinka päin kunkin puolueen pelipaita lopulta päätyy, selviää lähipäivien aikana.

Itse käsiteltävään kysymykseen eli Portugalin tukemiseen ja siihen liitettyyn Suomen osallistumiseen Euroopan väliaikaisen vakausvälineen lainanantokyvyn kasvattamiseen, vaihtoehdot ovat vähissä. Ne ovat joko kyllä tai ei. Kallistun ensimmäisen vaihtoehdon puolelle, sillä muissa tapauksissa vaihtoehdot ovat meille poliittisesti ja taloudellisesti kalliimpia tai jopa mahdottomia toteuttaa.

Demareiden haluamalle sijoittajavastuun sisällyttämiselle tai jonkinlaisen poikkeuksen sorvaamiselle Suomelle ei ole yksinkertaisesti aikaa. Lähes selvitystilan partaalla olevan Portugalin valtion lainoja erääntyy kesäkuun alussa. Ennen sitä Portugalilla ja sitä lainoittaneilla on oltava varmuus siitä, että Portugali pystyy selviämään velvoitteistaan. Portugalin tilanteen jälkeen kysymyksiin sijoittajavastuista voidaan palata.

Perussuomalaisilla on kielteinen kanta veronmaksajiemme rahojen säästämisen nimissä. On kuitenkin selvää, että Portugalin romahduksesta käynnistyisi talouden dominoefekti, joten olisi hullua lähteä vaarantamaan taloutemme vakautta, työpaikkoja ja talouskasvua Portugalin paketista saatavien 500 miljoonan euron takauksien säästämiseksi. Talouden kriisiytyessä veronmaksajien menetykset olisivat monin verroin katastrofaalisempia.

Suomen kielteisellä ratkaisulla olisi myös kielteisiä poliittisia vaikutuksia Suomen asemaan EU:ssa. Tulevan neljän vuoden aikana EU-pöydässä odottaa koko joukko Suomen hyvinvoinnille kriittisiä päätöksiä. Tärkeimmät näistä ovat neuvottelut EU:n tulevista rahoituskehyksistä, aluepolitiikan rahoituksesta ja maatalouspolitiikasta. Näihin neuvotteluihin Suomen ei kannattaisi lähteä poliittisen uskottavuutensa menettäneenä.

Unohtaa ei saa myöskään sellaista mahdollisuutta, että Suomi ajautuisi joku päivä Portugalin tai Irlannin kaltaiseen tilanteeseen. Silloin olisi hyvä, että meidän taloushuolillemme löytyisi samankaltaista ymmärrystä ja joukkuepelaajia kuin nyt Kreikalle, Irlannille tai Portugalille on tarjolla.

SINUHE WALLINHEIMO kansanedustaja (kok.) suuren valiokunnan jäsen Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ellun Kanoilta ei juuri osteta

Kyllön terveysaseman asiakaspalvelu ei toimi

Lyhyet

Lyhyet

Olisiko vanhusasian- valtuutetun aika?

Perustulo- kokeilu oli tiedevilppiä

Maksuväline- petosta ei todettu

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.