Suomen Yrittäjät ei pyri tes-pöytään

Vaajakoskelaisen yrittäjäperheen jäsen Varpu Rantanen on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa pk-sektorille esitetään itsenäistä asemaa virallisessa työehto- ja palkkaneuvottelussa (Ksml 17.5.).

Kannatusilmoitusten keräys on jo alkanut. Jos aloite saa puolen vuoden sisällä vähintään 50000 kannatusilmoitusta, se etenee eduskuntakäsittelyyn.

Aloitteen tarkoitus on mitä ilmeisimmin hyvä: poistaa työehtosopimusneuvotteluista ja tupo-pöydistä yrittäjiä koskeva demokratiavaje.

Suomen Yrittäjät ei kuitenkaan tavoittele keskusjärjestönä paikkaa liittokohtaisissa työehtoneuvotteluissa eikä tupo-pöydästä, koska olemme sitä mieltä, että keskitetty tulopolitiikka on aikansa elänyt järjestelmä.

Ei olisi johdonmukaista tavoitella paikkaa pöydästä, jota ei pitäisi enää olla olemassa.

Me ajamme yrittäjyyden ja työllisyyden asiaa toisella tavalla: vaadimme muutosta koko työehtojen määräytymisen mekanismiin. Suomen Yrittäjien malli on, että lailla turvattaisiin yrittäjien ja työntekijöiden yhteinen mahdollisuus paikalliseen sopimiseen.

Emme ole lakkauttamassa työehtosopimuksia. Sen sijaan katsomme, että yritystasolla työntekijöiden ja työnantajan pitäisi tarvittaessa voida sopia toisin kuin työehtosopimukseen on kirjoitettu.

Tämä mahdollisuus pitäisi säätää lailla. Näin voisi käyttää tervettä järkeä työpaikoilla ja kuitenkin säilyttää työehtosopimuksen turva työntekijälle, jos työntekijä ei halua tehdä työehtosopimuksesta poikkeavaa sopimusta.

Paikallisen sopimisen laajentaminen on ainoa mahdollisuus sovittaa palkat ja työehdot yritysten palkanmaksukykyyn ja turvata siten työllisyys ja työpaikat.

Myönteistä aloitteessa on se, että se tukee Suomen Yrittäjien pyrkimystä osallistua kaikkiin niihin hankkeisiin ja neuvotteluihin, joita maan hallitus käy työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kanssa.

Suomen Yrittäjien tulee olla päätöksenteon ytimessä siinä missä Elinkeinoelämän Keskusliitonkin.

Jussi Järventaus

toimitusjohtaja

Suomen Yrittäjät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.