Suomen hävittämis- temput loppusuoralla

Demokraattisessa yhteiskunnassa julkinen sektori on ollut valtion tai kuntien omistuksessa. Lähes kaikkialla maailmassa julkinen sektori on todettu parhaaksi tavaksi toteuttaa järjestystä, turvallisuutta ja tasa-arvoa.

Vahva julkinen sektori nosti Suomen pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi, jota on nyt kilvan hävitetty pitkään jatkuneen laittoman EU-hallinnon toimesta.

Suomi on ollut loppuunmyynnissä koko laittoman EU-liittymispäätöksen ajan. Miten se tehtiin?

Ensin koko Suomen yhteinen kansallisomaisuus, valtionyhtiöt inventoitiin, yhtiöitettiin ja yksityistettiin pyramidihuijaukseksi varmistuneen euron kyytipojaksi.

Jonkin aikaa valtion omaisuus ja sen yksityistäminen tuottikin valtiolle monta miljardia euroa vuodessa osinkoina ja myyntituloina. Ilman myyntiä valtion osinkotulot olisivat kuitenkin olleet moninkertaiset ja valtion omistuksen arvo olisi monta kertaa suurempi ilman yksityistämistä. On arvioitu, että valtion omaisuuden yksityistäminen on aiheuttanut valtiolle, eli suomalaisille veronmaksajille vähintään 15 miljardin euron tappiot.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausjulkaisun selaamisella näkee, miten Suomi on myynyt hyvin tuottaneita osuuksia ja yrityksiä, mm. Rautaruukki, Stora Enso, Fortum, Altia, Destia, Ekokem, Digita, Finngrid, Edita, Valmet, Kemira, Outokumpu, Fortum, Veitsiluoto...

Karmein temppu on nyt Sipilän hallituksen hyppysissä: Metsähallitus omistaa kolmasosan Suomen pinta-alasta.

Nyt myös Metsähallituksen metsätaloustoiminnot yhtiöitetään ja ”yksityistetään”, ja pian valtion maatkin voivat joutua ulkomaiseen omistukseen. Uutta lakia valmisteltiin salassa, asiantuntijat sivuutettiin ja sidosryhmät suljettiin ulkopuolelle.

Jari Koskisen (kok.) mukaan Metsähallitusta koskeva lainsäädäntö oli saatava ajan tasalle, jotta se vastaa kansallista lainsäädäntöä sekä EU-kilpailuoikeudellisia ja valtio-omistajan toiminnan läpinäkyvyysvaatimuksia:

Vaikka yhtiöittämisessä metsät jäisivätkin valtion omistukseen, niin koko metsätaloustoiminta yhtiöitettäisiin. Pahimmassa kauhuskenaariossa se merkitsisi Venäjän ja Kanadan kaltaista mallia, jossa hakkuuoikeuksia myydään yhtiöille vaikka 50 vuodeksi kenenkään valvomatta.

Nyt edessä on entistä kovempaa kyytiä. Anne Bernerin liikenne- ja viestintäministeriö on hahmotellut jättimäistä valtion omaisuuden uudelleenjärjestelyä. Edessä on valtion väyläverkoston eli maanteiden, ratojen ja meriväylien yhtiöittäminen ja laajojen liikennejärjestelmien yksityistäminen.

Valtion maa-, rautatie- ja vesiväylät ovat nykyisin Liikenneviraston hallussa. Väylien arvo on viraston tuoreen tilinpäätöksen mukaan noin 20 miljardia euroa.

Tieomaisuuden kirjanpitoarvo on 15 miljardia euroa, rautatieomaisuuden arvo on 4,4 miljardia euroa ja meriväyläomaisuuden arvo 300 miljoonaa euroa. Omaisuus on kirjanpidossa arvostettu hankintahintaan, josta on tehty tavanomaiset vuotuista kulumista vastaavat poistot.

Sijoittajat saisivat tuoton investoinneilleen ratamaksuista ja kilometriperusteisista autoilijan tiemaksuista. Maksut kerättäisiin seuranta- ja paikanninlaitteiden avulla. Paikannus on mahdollista tehdä esimerkiksi matkapuhelinverkkoa hyödyksi käyttäen.

Suomen valtion hävittämistemppu on loppusuoralla!

Suomen julkistalouden yhteisillä verovaroilla kerätty kansallisomaisuus on hävitetty teille tietymättömille. Panaman veroparatiisien paljastukset ovat vain pintaraapaisua siitä valtavasta petoksesta, mikä tapahtui kun otettiin käyttöön laiton euro.

Valtiopetos ei vanhene koskaan.

Sinikka Tyynelä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.