Suomen huippurheilun tulevaisuus

Suomalainen huippu-urheilu on heikentynyt 10-15 vuoden aikana, kun arviointia tehdään erityisesti olympiamenestyksen perusteella. Tämä on johtanut siihen, että Veikkauksen toimitusjohtajan Risto Niemisen johtaman työryhmän esittämät toimenpiteet huippu-urheilun toimintatavan muutokseksi etenivät ja Olympiakomitea sai yhteistyössä Paraolympiakomitean kanssa tehtäväkseen nimetä huippu-urheilun toimintatavan muutosprojektille vetäjät. Muutokseen pyritään sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Sekä talvilajien että kesälajien olympiamitalien määrä on pudonnut. Kesälajeissa kilpailu on laajempaa ja kovempaa, koska maita on ollut viimeisissä olympialaisissa noin 200 (Pekingissä 204), kun taas talvikisoissa osanottajamaita on ollut vain 70-80 (Vancouver 82). Esimerkiksi kesäkisoissa 2000 Suomi sijoittui mitalitilastossa sijalle 31 ja vuonna 2008 sijaluku oli 44. Talviolympialaisissa 2002 sijaluku oli 8, kun se 2010 oli jo pudonnut 24:ään.

Millainen on sitten huippu-urheilun tila Jyväskylässä?

Tein yhteenvetona valittujen kansainvälisesti kovien olympialajien, mutta myös paikallista urheilua kuvaavien kuuden lajin tilastoa viimeiseltä viideltä vuodelta. Laskin keskiarvosijan viideltä viimeiseltä vuodelta paikallisille lajeille Suomessa. Sijaluvut olivat: JyVo 2. (telinevoimistelu), Swimming 3. (uinti), JKU 5. (yleisurheilu), JYP 6. (jääkiekko), Huhtasuon Hiihto 7. (hiihto) ja JJK 18. (jalkapallo). Lajien sijoitus kansallisessa kilpailussa Suomessa perustuu lajien omaan kilpailujärjestelmään. Esimerkiksi jääkiekkoa ja jalkapalloa olen esittänyt mediassa paljon esillä olevien miesten sarjojen perusteella. Yksilölajeissa seurojen vuosittainen kilpailu käydään laajemmalla kansallisella menestysrintamalla.

Jyväskylän isojen lajien menestys Suomessa on hyvä ja se on hyvin tasaveroista. Kansainvälisesti menestystä ovat saavuttaneet viimeisen 15 vuoden aikana mm. Samppa Lajunen, Jani Tanskanen, Jari Mönkkönen, Jere Hård, Johanna Manninen ja Osku Torro.

Esimerkkilajien lisäksi menestystä on tullut monessa muussa lajissa aina MM-tasoa myöten ja jatkossa huippu-urheilumenestys voi tulla mistä lajista tahansa Jyväskylässä. Kaupungissa on liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta, kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU), Keski-Suomen Urheiluakatemia opiskelija-urheilijoille, hyviä urheiluseuroja, hyvät harjoitusolosuhteet, runsaasti urheilua tukevaa yritystoimintaa ja paljon opiskelemaan tulevia lahjakkaita urheilijoita. Jyväskylän ympärillä olevan voimakkaan asutuskeskuksen tehokkaaksi hyödyntämiseksi onkin suunnitteilla suuri harjoittelukeskus. Se kokoaisi ja hyödyntäisi olemassa olevia rakenteita ja toimintayksiköitä entistä paremmin.

ANTTI MERO liikuntafysiologian professori valmennusopin dosentti Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.