Suomen itsenäisyyttä häväistiin

HS:n kulttuurisivulla 29.11.2007 oli näyttävä otsikko: "Uusi Tuntematon tappaa Suomen". Kun minä olin lukenut, mitä tuon otsikon alle oli kirjoitettu ja muutenkin seurannut kommentteja Tuntemattoman sotilaan uudesta tulkinnasta oli minulla oma mielipiteeni heti valmiina.

Sotaveteraaneja ja kaikkia Suomen itsenäisyyden puolustajia ei ole sodanjälkeisenä aikana niin suuresti häväisty, kuin tehtiin Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 28.11.2007 Kristian Smedsin ohjaamassa Tuntemattoman sotilaan esityksessä. Kun Suomen valtiollisen Itsenäisyyden hankkiminen ja siitä, johtuneet sodat ovat kuitenkin pohjimmiltaan olleet mitä suurimmassa määrin, kansainvälisessäkin mittakaavassa ihmisyyden puolustamista, niin Kristian Smedsin tulkitsema Tuntematon sotilas on isku vasten kasvoja itsenäiselle Suomelle.

Sotaveteraanina minäkin myönnän, että kaikki asiat eivät Suomessa ole siinä kunnossa kuin itsenäisyyden puolesta taistelleina olimme toivoneet, mutta Tuntemattoman sotilaan uusilla tulkinnoilla ei epäkohtia korjata (tarkoitan johtajien ampumista).

HS:n kulttuurisivulla 19.12.07 Kristian Smeds puolustelee näkemyksiään seuraavasti: "Jos Teillä, Vanhat Herrat ja Vanhat Tädit (puolueesta riippumatta), on keskenanne selvittämättömiä poliittisia, taloudellisia, erootillisia, teologisia tai muita skismoja 70-luvulta, niin olkaa vanhempina kansalaisina sen verran viisaita, ettette sotke meitä nuorempia omiin sotkuihinne. Selvittäkää ne itse, me olemme niistä täysin ulkopuolella. Putsatkaa itse pesänne, keskenänne."

Sotaveteraanina, joka taisteli heinäkuussa 1944 Vuosalmella venäläisiä hyökkääjiä vastaan ja Lapin sodassa etulinjan ryhmänjohtajana saksalaisten karkottamiseksi, haluan sanoa Kristian Smedsille, että ei nuoremmillakaan ole oikeutta tulkita väärin Suomen Itsenäisyyteen johtanutta historiaa. Sotaveteraani-ikäpolven suurten uhrausten luomalle pohjalle Suomi on rakennettu sellaiseksi, kuin se nyt on.

Sotaveteraanina olen huolestunut, miksi Suomen itsenäisyyden 90-juhlavuonna Suomesta annettiin maailmalle sellainen viesti, minkä Kristian Smedsin "Tuntematon sotilas" antaa.

HEIMO LINNA sotaveteraani entinen kansanedustaja ja ministeri Perho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.