Suomen ja Ruotsin yhteispuolustuksen perusongelma

Hävittäjäratkaisu pohjaa sotilaallisen tehtävän lisäksi maan kaupallis-teolliseen potentiaaliin. Mahdollisuudet laajaan ruotsalais-suomalaiseen sotilaalliseen yhteistyöhön yleensä ja erityisesti ilmavalvonnan alalla menetettiin hävittäjävalinnassa (Hornet). Ilmavalvonta- ja taistelunjohtojärjestelmä perustuu hävittäjän ominaisuuksiin sekä lentokaluston tukeutumis- ja koulutusjärjestelyihin. Näin kirjoitin Hesariin tammikuussa 1997.

Nyt puolustusministeri Haglund elättelee toiveita naapurusten yhteisistä meri- ja ilmavoimista. Kun tätä pohdin ensi kerran vajaat 30 vuotta sitten, oli päätös henkisesti jo tehty yhdysvaltalaisen kaluston hankkimiseksi. Hankinnoissa näkyy yleensä konekohtainen hinta, mutta sen lisäksi tulevat järjestelmäkustannukset, koulutus- ja tukeutumisjärjestelyt sekä vaikeasti mitattavissa olevat muut intressit.

Teollinen yhteistyö, vastuun ja resurssien jako, yhteinen ilmatilannekuva tunnistuslentoineen, yhteinen tyyppi- ja jatkokoulutus (Kauhavalla?) sekä muu kustannusten jako lienevät menetettyjä mahdollisuuksia. Puheet yhteisistä ilmavoimista ovat kustannusten lisäksi lain takana ja suunnan muutos suorastaan vastenmielinen monelle läntistä arvoyhteisöä ja atlantiisuutta korostavalle.

Pääasia tietysti on, että Suomi jatkaa itsenäistä, yhteistoimintaan perustuvaa linjaansa, ja näkee asemansa palvelujen tarjoajana kiristyvässä maailmantilanteessa. Hankalaa on kuitenkin se, että valinnat ja pitkät kehityslinjat saavat usein populistisen sävyn erityisesti poliitikkojen halussa olla esillä ja keksiä uutta jo aiemmin keksittyä.

Lars-Olof Fredriksson

majuri evp

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.