Suomen liikennelentäjät huippuluokkaa

Keskustelu lentoturvallisuudesta on käynyt vilkkaana (Ksml 30.12. 2014, 30.1.). Myös liikennelentäjä, lentokapteeni Reijo Suutala kirjoitti (Ksml 6.1.) lentäjistä. Itsekin ilmailualalla kymmeniä vuosia toimineena olen antanut alkukoulutuksen alalle pyrkiville ja lentäjiksi aikoville aina ansiolentäjäksi asti, siis jatkokoulutusta yö-, mittari- ja ansiolentoon saakka. Useita kouluttamiani pääsi Finnairin perämies- ja jatkokoulutukseen.

Olen eläkkeellä oleva entinen lennonopettaja. Oma ilmailu-urani alkoi Ilmavoimien mekaanikkokoulutuksessa 17-vuotiaana vuonna 1957, joten minulla on perusteita arvostaa suomalaista liikennelentoa ja osaavia suomalaislentäjiä.

Suomalainen liikennelentäjä on pelastanut ja estänyt toisena ohjaajana lento-onnettomuuksia koti- ja ulkomailla taitojensa ansiosta. Tämä on hyvä tietää kun istut suomalaisen lentäjän koneeseen – voit olla turvallisin mielin.

Aikoinaan Finnair koulutti liikennelentäjiä, joille ei heti löytynyt töitä yhtiöstä. Finnair välitti näitä lentäjiä parin vuoden sopimuksella mm. Itävaltaan. Joukossa lentokouluni kouluttama lentoperämies, joka kerran pelasti itävaltalaisen kapteenin ohjaaman DC-9-koneen onnettomuudelta. Kapteeni oli laskeutumassa ilman laskutelineitä. Lentoperämies tempasi telineet alle ja lasku onnistui täydellisesti.

Toinen vastaava tapaus: kapteeni oli juuri nostamassa koneen ilmaan, kun moottorien tehot hävisivät ja perämies keskeytti lentoonlähdön. Koneen siivet olivat jäässä ja jää lensi moottoreihin. Tuho olisi ollut varma ilman Suomi-poikaa toisessa ratissa.

Lento-onnettomuuksien tutkintaa usein seuranneena minulle on aivan ilmeistä, että pienikin epähuomio johtaa toiseen ja lähes aina onnettomuuteen. Suomalainen turvallinen lentotaito ja -kulttuuri ansaitsee kaiken arvostuksen.

Sakari Laasonen

Kauhava

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.