Suomen puolesta Euroopan unionissa

Euroopan unionin vaalit käydään historiallisesti tilanteessa, jossa on paljon epävarmuustekijöitä eli ennustettavuus muun muassa Suomen tilanteen osalta on monin paikoin avoin. Mihin Britannian mahdollinen ero jäsenyydestä johtaa? Tällä hetkellä Saksa ja Ranska pyrkivät voimakkaasti ajamaan unionia liitovaltion suuntaan.

Suomessa on myös puolueita, jotka haluaisivat kaventaa Suomen itsenäisyyttä, sillä liittovaltiokehitys automaattisesti vähentää Suomen vaikutusmahdollisuuksia. Mikäli unionia rakennetaan voimakkaasti myös sotilasliitoksi, tällöin unioni irtaantuu sen perustamiseen liittyvistä periaatteista.

Se ei sinänsä olisi mitenkään yllättävää, sillä muutenkin on unionin ollut vaikeaa pitää kiinni itse säätämistään pelisäännöistä.

Mitä enemmän halutaan sapeleita kalistella, sitä enemmän epävakautta synnytetään. Valitettavasti unioni ei ollut aikoinaan kauaskatseinen Ukrainan osalta. Kenties ei haluttukaan olla.

 

Suomelle on monin paikoin ollut vahingoksi rahaliitto. Kauaksi ei tarvitse katsoa kuin esimerkiksi Ruotsiin, jonka talous on huomattavasti paremmalla tasolla kruunuineen. Suomen velkataakka puolestaan on vain kasvanut.

Puolueisiin katsomatta pitäisi jokaisen tulevan mepin pitää kiinni Suomen maa- ja metsätalouden turvaamisesta. Valitettavasti tilanne ei ole tällainen, vaan maastamme löytyy puolueita, jotka sortuvat erilaisiin hetkittäisiin ikään kuin trendikkäisiin ideologioihin, joista puuttuvat tieteelliset faktat ja realismin taju. Ilmastonmuutokseen pitäisi suhtautua faktoihin perustuen, ei trendiasiana. Miksi köyhistä huolehtiminen ei ole saavuttanut trendikkyyttä?

 

Suomen viennin osalta Venäjä-pakotteet ovat olleet erittäin vahingollisia. Valitettavasti tätä vahingollisuutta ei haluta ottaa juuri missään esiin. Miksi? Viime vuosina Suomessa on pyritty tiettyjen toimijoiden osalta rakentamaan voimakkaampaa itäistä uhkakuvaa. On hyvä tuntea historiaa, mutta ei tule elää menneisyydessä, vaan kohti tulevaisuutta nykytilanne tuntien ja tunnustaen.

Euroopan unionia tulee kehittää kansakuntien yhteisönä. Mikäli unionia kehitetään keskusjohtoiseksi liittovaltioksi, seurauksena on erilaisten ääri-ilmiöiden kasvu, joka ei ole kenenkään etu.

On annettava enemmän tilaa kansakuntien omaleimaisille piirteille ja valtioiden omalle päätöksenteolle. On mahdollista toimia rakentavasti hyvässä yhteishengessä ottaen huomioon erilaiset intressit.

 

Harry Ruotsalainen

eurovaaliehdokas (tl.)

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Jyväskylästä voi tulla Liikkuva kaupunki

Pakkoruotsi valinnaiseksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Itsenäisyys ja sen keskeiset kriteerit

Aalto-puisto yhdistäisi luonnon ja kulttuurin

City-sähköauto ja Keski-Suomen olot

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.