Suomen talous on epävarmalla pohjalla

Suomen istuva hallitus on epäonnistunut lähes kaikessa. Radikaaleja tekoja tarvitaan nopeasti.

Valtio tekee tänä vuonna noin 7 miljardin euron alijäämän. Talouskasvua ei näy. Rahaliitto on supistanut Suomen vaikutusmahdollisuuksia merkittävästi.

Todennäköistä on, ensi vuonna rikomme EU:n vakaus- ja kasvusopimusta velan bkt-osuuden osalta ja ehkä myös EU:n talousunionisopimusta rakenteellisen alijäämän osalta. Seuraukset luottoluokituksellemme voivat olla vakavat ja oma päätöksentekovaltamme kaventuu entisestään, jos Suomi joutuu EU:n erityisohjaukseen.

Ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen alkaa julkisen talouden kova sopeuttaminen, koska meiltä puuttuu oma rahapolitiikka. Näissä oloissa kasvua ei synny, koska kaikki varjelevat omia etujaan eikä mistään haluta tinkiä. Parhaiten pärjäävät ne, joilla on velkaa vain vähän tai ei lainkaan.

Hallitus ei ole pystynyt kääntämään velkasuhdettamme. Sote-uudistus kangertelee ja yleinen epävarmuus vallitsee. Verotus on kiristynyt, julkinen menotalous on noussut Euroopan korkeimmalle tasolle suhteessa bruttokansantuotteeseen. Hallituksen sopeuttamistoimista 80 prosenttia on veronkiristyksiä ja vain 20 prosenttia säästöjä.

Yksi epäkohta on maamme suurtyöttömyys. Jos sitä ei saada kuntoon, eivät myöskään talouskikkailut auta. Työttömyys lisää köyhyyttä kokonaisvaltaisesti. Yhteiskuntamme on epätasapainossa.

Toinen epäkohta on poliittisten päättäjien kyvyttömyys päätöksien tekoon sekä päätösten vienti vaikuttaviksi konkreettiselle tasolle. Politiikka kuin itsekästä huutokauppaa. Ratkaisut puuttuvat.

Tapani Mäki

kaupunginhallituksen jäsen

kaupunginvaltuutettu (ps.)

eduskunta-avustaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.