Suomen valtiksi pienimuotoinen paikallisuus

Ihmettelen keskustan energiapoliittista linjausta, josta kansanedustaja Mauri Pekkarisen Fennovoiman ja samalla venäläisen Rosatomin puolustaminen aamutelevisiossa (Yle 3.12.) oli vallan erinomainen osoitus.

Satsaaminen ydinvoimaan ei synnytä työpaikkoja Keski-Suomeen.

Argumentti, joka ydinvoiman puolesta usein esitetään, on halvan sähkön saaminen teollisuudelle – mutta halpa energia ei tässä maailmassa ratkaise teollisuuden sijoittautumista vaan erityisesti työvoimakustannukset ja markkinat.

Jos Suomen kaltainen pieni maa (myös Fortumin sitoutumisen myötä) nojaa vielä vahvemmin keskitettyyn ulkomailta tuotavaan energiaan, pienimuotoinen paikallinen energian tuottaminen jää kehitystyössä sivuun.

Samalla jäämme teknologian kehitystyössä ja mahdollisessa laitosvalmistuksessa vielä pahemmin jälkeen muusta Euroopasta.

Pienimuotoinen, paikallinen ja uusiutuviin energiavaroihin perustuva tulevaisuus tarkoittaisi keskisuomalaiselle maaseudulle elinvoimaa, työpaikkoja, innostusta.

Nyt ollaan energiapolitiikassa tärkeässä tienhaarassa.

Toinen tie vie eurooppalaisessa hengessä suomalaiselle maaseudulle ja pieniin pajoihin. Toinen vie keskitettyyn ja entistä enemmän Venäjästä riippuvaiseen energiatalouteen.

Heikki Susiluoma

tutkija (FT)

kansanedustajaehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarton rauhasta 100 vuotta

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.