Suomen vienti riippuvainen energiasta

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen kirjoitti mielipidekirjoituksen Suomen energiapolitiikasta Ksml 29.5. Asia on tärkeä ja Mauri osui joissakin asioissa oikeaan.

Suomen vientiteollisuus on riippuvainen kohtuuhintaisesta energiasta, Suomi on taas riippuvainen teollisuutemme viennistä. Siinä kilpailussa on pärjättävä.

On totta, että Suomi käyttää paljon energiaa ja hiilijalanjälkemme on suuri. Asukasta kohden laskettaessa Euroopan mittakaavassa Suomen laskemat ilmansaasteet ovat kuitenkin olemattomat. Teollisuutemme on eräs maailman puhtaimmista.

Silti ympäristöämme ei pidä sotkea ja bioenergian tuotanto ja kehittäminen ovat hyvin tärkeitä.

Tuulivoiman tuottaminen maksaa veronmaksajille n. 65 euroa/ mwh tukena syöttötariffin kautta. Tukieuroja satsattiin myös energiapuun tuotantoon ja energiapuun keruu kuluttaa myös huomattavasti fossiilisia polttoaineita.

Uusiutuvan energian tuotanto ei voi perustua yhteiskunnan tukeen. Tukieurot on tuotettava jossakin ja kilpailussa pärjättävä niin, että euroja saadaan. Jos eurot sijoitetaan erilaisiin, vaikka kuinka hyvältä kuulostaviin subventioihin, ne ovat poissa kansantalouden kasvattamisesta.

En ole törmännyt yhteenkään alaan, joka pyrkisi kehittymään niin, ettei se jatkossa enää saisi yhteiskunnan tukea.

Jos ja kun uusiutuvan energian käyttöönotossa on mahdollisuuksia, niin se on tehtävä kannattavasti ja niin, ettei teollisuutemme kilpailukyky enempää kärsi.

Vanhasen/ Kiviniemen hallituksien toimettomuudesta hyvänä esimerkkinä rikkidirektiivi, joka lisää esim. metsäteollisuuden kustannuksia todella paljon. Jostain nekin eurot on revittävä. On hyvä muistaa kansanedustaja Pekkarisen puheet: ”työn yksikkökustannukset ovat Suomessa liian korkeat” tai Matti Vanhasen hiihtolenkillä keksimä, työntekijöiden eläkkeiden tason roima laskeminen.

En silti heittäisi romukoppaan Pekkarisen esittämää mahdollisuutta, kunhan siitä karsitaan ”kepulandia”-tavoitteet. Kun yhdessä tajuamme Suomen tilanteen vakavuuden ja tartumme ongelmiin, niin ehkä siitä jotakin järkevää syntyisi.

Tuomo Alanen

pääluottamusmies

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.