Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Arja Nieminen kirjoitti, että työssäkäyvä maahanmuuttaja on hyödyksi (KSML 8.9.). Olen samaa mieltä.

Mutta on myös maahanmuuttajia, jotka saapuvat Suomeen pääosin hyvän sosiaaliturvan houkuttamina eivätkä tyydy elämään Suomessa maan tavalla.

Suomessa jo kymmeniä henkilöitä työllistänyt ruokayrittäjä Pham Van Hoc on esimerkki hyvästä maahanmuuttajasta. Hän tuli perheineen Suomeen 13-vuotiaana vuonna 1983. Perhe oli menettänyt maatilansa kommunistien hallitsemassa Vietnamissa.

Ensin pitää oppia kieli ja olla motivoinut tekemään paljon töitä ja toimimaan uuden kotimaan säännöillä. Suomalaisen yhteiskunnan on tarjottava koulutusta ja töitä, mutta tuissa pitää olla tiukempi. Ei ole hyvä, jos Suomella on maine maana, josta saa helposti rahaa tekemättä mitään, hän sanoi Taloussanomille.

Yrittäjä sanoo saaneensa Suomelta kaiken: mahdollisuuden opiskella, yrittää, tehdä töitä ja rakentaa oma elämä. Hän haluaa antaa Suomelle takaisin mitä vain pystyy, tehdä töitä ja kotoutua suomalaiseen kulttuuriin.

Tällaisia maahanmuuttajia Suomi tarvitsee ja he ovat tervetulleita tänne. Vastaavasti sellaisia maahantulijoita ei Suomessa kaivata, jotka aiheuttavat suomalaisille turvallisuusuhkaa, kasvattavat poliisin rikostilastoja eivätkä työllisty Suomessa. Tälläisistakin maahanmuuttajista on ollut paljon erittäin ikäviä esimerkkejä viime vuosilta Suomessa.

Unto Pynnönen,
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

Lyhyet

Lyhyet

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Jos historia ei opeta, se rankaisee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.