Suomessa on laskettava äänestysikärajaa

Suomessa kamppaillaan yhä enemmän matalien äänestysprosenttien kanssa. Luottamus politiikkaan ja politikkoihin on palautettava samalla kun uusia toimintamalleja otetaan käyttöön.

Yhä useampi nuori haluaa vaikuttaa, mutta mielekkäitä keinoja tähän ei tahdo löytyä. Samalla turhautuminen ja ”voimattomuuden” tunne korostuvat ja äänestäminen ensimmäistä kertaa voi jäädä kokonaan.

Tämä johtaa yhä useammin siihen, ettei äänestämistä pidetä tärkeänä.

Suomen pitää ottaa mallia Skotlannin taannoisesta itsenäistymis-kansanäänestyksestä. Siitä on paljon opittavaa kaikille läntisille demokratioille.

Äänestyksen tulos oli kova pettymys itsenäisyyttä ajaneille. Identiteetiltään vahva Skotlanti säilyi osana Britanniaa. Tulos oli helpotus pääministeri David Cameronille, joka kiirehti lupaamaan lisää vapauksia paitsi Skotlannille myös Walesille ja Pohjois-Irlannille. Kansa on puhunut, pulinat pois.

Skotlannin äänestys oli demokratian riemuvoitto. Venäläisten vaalitarkkailijoiden ehkä tarkoitushakuisista moitteista huolimatta Skotlanti ja Britannia osoittivat demokratian toimivuuden.

Skotlannissa äänestysprosentti oli hienosti yli 84. Äänestää saivat yli 16-vuotiaat. Tässä ei todettu suuria ongelmia – päinvastoin.

Suomessa äänestysoikeus tulee myöntää yli 16-vuotiaille ensin kuntavaaleissa ja sitten kansanedustaja- ja presidentinvaaleissa. Tämä aktivoi nuoria käyttämään kansanvaltaa ja lisää demokratiamme uskottavuutta. Demokratian leviämistä ja aktiivista kansalaisuutta on kannustettava.

Äänestysikärajan laskeminen ei ole uhka vaan mahdollisuus. Tässä Suomen tulee olla edelläkävijä.

Joonas Könttä

erityisavustaja

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.