Suomi ei voi vain nojata Ruotsiin

Nato-keskusteluun lisättiin vaikeusastetta kytkemällä se Ruotsissa tehtyihin puoltaviin arvioihin. Liittymisestä on alettu puhua ikään kuin koukkaamalla Ruotsin kautta.

Yhteinen liittyminen Natoon takaisi tehdyn arvion mukaan paremman läntisen selkänojan ja strategisen aseman Baltian maiden rinnalla. Suhteiden Venäjään uskotaan samalla heikkenevän ratkaisevasti.

Katsomatta Suomen ja Ruotsin oleellisesti erilaiseen taustaan ja sijaintiin on Nato-arviossa pidetty lähes mahdottomana Suomen pysyttäytymistä Naton ulkopuolella, jos Ruotsi liittoutuisi. Omia sotilaallisia resursseja ei pidetä riittävinä ja Suomen huoltovarmuuden oletetaan romahtavan Itämeren sulkeuduttua.

Tällaiset peliteoriat jättävät kuitenkin huomiotta Suomen koetun tavan katsoa sotilaspoliittisia vaihtoehtoja pragmaattisesti tekemättä niistä nollasummapeliä. Ruotsin ja Suomen traditiolla näissä asioissa on suuri ero, josta kertovat mm. Ruotsin sotien aikainen länsiliiton piilo-jäsenyys, sotakokemuksen puute ja puuttuva alueellinen puolustus.

Vaikka virallinen oppi on nyt yhteisen puolustuksen luonti ja mahdollinen Nato-jäsenyys, ei tästä vaihtoehdosta ole oman itsenäisen puolustuksen korvaajaksi eturintamatilanteessa. Yhteisestä puolustuksesta ei toisaalta kannata puhua ilman suurta kalustojen yhteensovittamista, ehkä yhteistä hävittäjäkalustoa ja johtamisjärjestelmää. Muuten yhteistyö jää olemattomaksi.

Asevelvollisuus nousee näissä keskusteluissa alati esille, kun viralliset kannanotot eivät näe mitään ristiriitaa siinä, soditaanko liittokunnan jäsenenä oman maan puolustamiseksi tai Naton tehtävissä. Asevelvollisuus liittyy Suomen puolustukseen, sitä varten vala on vannottu, ei Turkin eikä Kreikan hillitsemiseksi. Venäjä on jo todennut, että Suomen liittyminen Natoon aiheuttaisi selkeät uudelleenarviot maiden suhteissa ja kiihdyttäisi varustelua Suomen rajoilla: Naton vaikutusalueen tulo Pietarin porteille ei ole mahdollista ilman dramaattisia seurauksia.

Lars-Olof Fredriksson

majuri evp, YTM

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.