Suomi maksaja pankkiunionissa

Kansanedustajat Mauri Pekkarinen ja Sinuhe Wallinheimo ovat tässä lehdessä käyneet osin kriittistäkin keskustelua pankkiunionista. Minulta on kyselty: ”Miten persut suhtautuvat asiaan?”

Perussuomalaiset toivovat, että jokaisella EU:n jäsenmaalla olisi oma pankkikriisien ratkaisumekanismi. Mielestämme tulisi keskitetysti päättää EU-tasolla kansallisten mekanismien minimitasosta, sillä heikosti hoidetulla pankkikriisillä toisessa EU-maassa on vaikutusta myös Suomen talouteen. Me emme hyväksy laajan yhteisvastuun sisältävää kriisinratkaisumekanismia.

Emme myöskään hyväksy nykyisen kaltaista yhteistä kriisinratkaisurahastoa. Suomen osuus yhteisen rahaston pääomasta on noin 1,2 miljardia euroa. Rahaston yhteisvastuullisuus merkitsee sitä, että tulevaisuudessa suomalaiset joutuvat tuolla summalla osallistumaan muiden maiden pankkikriisien kustannuksiin.

Yhden ongelman tuottaa sekin, että kaavailtu kriisirahasto on vain 55 miljardia euroa, euroalueen pankkisektorin koko on noin 34 biljoonaa euroa eli yli kuusisataa kertaa suurempi. On selvää, ettei rahasto riitä alkuunkaan pankkikriisin iskiessä.

Perussuomalaiset eivät myöskään hyväksy menettelyä, jossa talletussuojarahaston varat siirretään rahoitusvakausviraston alaisuuteen ja talletussuojarahasto sulautetaan yhteen kriisiratkaisurahaston kanssa, vaikka EU:n direktiivikään ei sitä vaadi.

Mielestämme olisi oikein, että Suomi kääntää nopeasti kelkkansa ja peruu suostumuksensa liittyä nykymuotoiseen pankkiunioniin, sillä se on Suomen kansallista etua katsoen erittäin huono. Suomelle ei näytä pankkiunionista tulevan mitään muuta kuin maksettavia laskuja.

Pankkiunioni vaikuttaa myös kotoisessa Suomessa pankkien toimintaan. Toimenpiteet kohdistuvat pankkien taseiden vahvistamiseen. Tämä tapahtuu mm. tuottamattomien kiinteistöjen realisoinneilla, konttoriverkoston supistamisilla ja henkilöstön vähentämisellä. Siitä kärsivät myös pankkien asiakkaat, koska jonotusajat pitenevät.

Kauko Tuupainen

kansanedustaja

valtiovarainvaliokunnan jäsen (ps.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Lyhyet 19.6.

Lyhyet

Avustajien lisääminen on poliittinen paise

Alppiruusujen aika on juuri nyt

Perhekeskustoimintaa on koko maakunnan alueella

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.