Suomi on ilmastorikollinen

Yle uutisoi 21.5.Suomen ylittävän yli 10 miljoonalla kuutiolla EU:n asettaman rajan hakkuille. Suomessa syyllistytään valtavaan ilmastorikokseen, koska aikomuksissa ei ole kompensoida hiilinielujen tuhoamisesta syntyviä ilmastovelvoitteita.

Niin ikään Kemiin suunnitellun Metsä Groupin sellutehdashankkeen on arvioitu heikentävän Suomen hiilinielua jopa kolmanneksella.

Lisähakkuista syntyvät päästöt ovat niin merkittäviä, että Ylen mukaan edes Suomen koko liikenteen päästöjen nollaaminen ei kompensoisi näiden hiilinielujen menetystä.

Toiminnallaan suomalainen metsäteollisuus vaarantaa sekä kansakuntamme että kaikkien elollisten olemassaolon. Ihmisen toiminnasta on jo pitkään puhuttu niin kutsuttuna kuudentena sukupuuttoaaltona ja viime aikoina onkin kuultu ison osan eläin- ja kasvikuntaa olevan uhanalaisia.

Rehellisesti emme enää voi nykytilanteesta puhua julkisesta vallasta, joka perustuslain mukaan turvaa oikeutemme turvallisuuteen ja oikeuttamme elämään.

 

Suomen on luovuttava hakkuiden lisäämisestä ja kiellettävä uudet sellutehdashankkeet. Metsätalous on palautettava sellaisiin mittasuhteisiin, ettei luonnon monimuotoisuus vaarannu.

Työllisyys- ja talouskasvutavoitteet ovat toissijaisia, jos vaakakupissa on toisella puolella koko elämä: vanhan iskulauseen mukaisesti rahaa ei voi syödä eikä rajallisessa maailmassa voi olla rajatonta kasvua.

Suomen tulee luopua fossiilisista polttoaineista, rakentaa infrastruktuurinsa uusiutuvan paikallisen energian varaan ja julistaa ilmastohätätila, jotta viimein ilmastonmuutokseen alettaisiin suhtautua asiaankuuluvalla vakavuudella. Tulevan hallituksen ilmastolupaukset eivät saa olla vain vaalien aikaisia iskulauseita: nyt tarvitaan tekoja ja nopeasti.

 

Jo 1970-luvulla Rooman klubi varoitti, että ihmiskunnan tulisi elää siten kuin ihmiskunnan tulevaisuudella olisi väliä. Jotta pysyisimme edes 1,5 asteen ilmaston lämpenemisen tavoitteessa, tulisi ilmastopäästöjä leikata 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Siksi nyt olisikin yhdestoista hetki julistaa ilmastohätätila. Meidän tavallisten ihmisten täytyy aloittaa ilmastokapina eloonjäämisemme turvataksemme. Olemme sen velkaa lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

 

Sami Markuksela

YTM, FM

sosiaalityöntekijä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Oppositiossa on mukavaa

Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

Parempaa salaattia!

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.