Suomi on konkurssissa

Oletteko kuulleet juttua suurta: Suomi Oy on konkurssissa!

Meitä tavallisia ihmisiä ihmetyttää Jyväskylän ja koko Suomen asioiden hoito. Me valitsemme parhaat, viisaimmat ja arvostetuimmat ihmiset hallituksiin hoitamaan yhteisiä asioita. Toimimaan meidän kaikkien parhaaksi.

Mutta kuin käy? Kaupanteko alkaa välittömästi. Meille veronmaksajille ei kerrota, miksi Suomi pitää myydä?

Minun nuoruudessani korostettiin Suomea, isänmaata, naapuria ja omaa sukua. Osaamista, taitoa ja oppimista.

Pahasti sodassa haavoittunut isäni, kainalosauvojen varassa, alkoi auttaa kotikyläämme ja yhteiskuntaa jaloilleen. Yrittävä mies sai heittää sauvat pois, oppi ajamaan autoa ja oman työnsä ohessa hoiti yhteisiä asioita. Kylämme joka talossa oli evakoita ja lapsia niin, ettei koulun seinät kestäneet.

Isäni oli valtuutettujen kanssa rakentamassa lisää kouluja, vanhainkotia, ja nuorille miehille työpaikkoja. Hän haaveili niin pitkälle, että Jyväskylästä kulkee rautatie Toivakkaa ja Kangasniemeä hipoen Mikkeliin. Siitä on karttakin vielä tallella. Ja maantie Havumäestä suoraan Toivakkaan.

Nyt on uudet johtajat, ei ole valtuutettuja, ei oppilaita, ei tiellä vastaantulijaa. Ei nää hiilijalan jälkiä, eikä ilmaston pilaajia. Vanhusten on pitänyt myydä mökkinsä ja muuttaa, kun ei ole hoitoa, kauppaa, postia, pappia eikä poliisia. Kouluista puhumattakaan.

Ison perheen poikana, sodan käyneenä miehenä hän oli jostain oppinut yrittämään ja arvostamaan työtä. Kolme ja puoli vuotta kansakoulua käyneenä ei omistanut suuria arvosanoja ja titteleitä. Mutta osasi ja onnistui. Hän piti aina heikompien puolta

 

Missä on tämän päivän mies? Mitä ajattelee kaupunginjohtaja, kunnanjohtajat ja päättäjät?

Yritysjohtajat ja pankinjohtajat eivät tunne asiakkaitaan. Mutta hehän ovat naisia, heidänhän pitäisi hoitaa lapsiaan.

Kaikki asiat kulkee piuhoja pitkin, et tiedä kuka toisessa päässä on ja mitä hänelle oikeasti kuuluu? Kaikki pitää olla suurta, hoitakoon joku muu. Meluava, räiskyvä ympäristö tekee kaiken sekavaksi. Mikään ei kannata, myydään pois.

Miksi? Mihin meidän maksamat rahat menee. Yritykset vaihtavat nimeä joka kuukausi. Kohta ei tiedä kenelle maksetaan. Mitä ja mistä? Mutta kun tulee ruotsalainen, norjalainen tai venäläinen, jo kannattaa.

Onko Suomen miehistä tullut laiskoja, saamattomia vai olemmeko me äiteinä huonosti kasvattaneet heitä. Olemmeko näyttäneet tyttärille vallan avaimia, kun ovat kävelleet miesten yli?

Minä muutan korpeen kun saan sen mökin korjatuksi. Etsin totuutta ja rauhaa.

Salme Kuusela

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.