Suomi suosta eläkeläisvoimin?

Suomessa on yli kuusi vuotta odotettu valoa tunneliin. Turhaan. Taloustilanne on apea. Tuotteemme eivät mene kaupaksi maailmalla kustannustasomme vuoksi. Työttömyys lisääntyy. Tehtaita suljetaan.

Useasti on ehdotettu, että pitäisi tehdä sisäinen devalvaatio, kun kerran euroamme ei voi devalvoida. Se kaiketi tarkoittaisi, että palkkoja ja hintoja pitäisi alentaa.

Mutta kuluttajat eivät usko, että hinnat kuitenkaan alenisivat. Jos palkkoja alennettaisiin, ostovoima vähenisi, kotimarkkinoille suuntautuva teollisuus tukehtuisi ja kauppias menisi konkurssiin. Työttömyys lisääntyisi, kuntien ja valtion sosiaalirahat loppuisivat.

Miten siinä tilanteessa yhteiskunnan velkoja pystyttäisiin vähentämään? Sellainen ratkaisu ei kerta kaikkiaan ole mahdollista. Talousviisaat toki edelleen väittelevät siitä, pitäisikö velkaantua edelleen ja rahalla elvyttää, vai pitäisikö vyötä kiristää ja säästää.

Suomen kansa on valitsemiensa edustajien valtuuttaman valtioneuvoston toimesta vuoden 2015 talousarviossa päättänyt varovasti koemielessä yhdistää elvyttämistä ja säästämistä.

Kokeilun marsuiksi Suomen kansa on valinnut keskuudestaan runsaat 1,5 miljoonaa eläkeläistä arvellen, ettei eläkeläisten ostovoiman aleneminen ole kovin vakava uhka kotimarkkinateollisuudelle, kaupalle eikä työllisyydellekään. Elvyttävänä osiona eläkeläisten tuloja ei suoranaisesti alenneta, mutta sopimuksin luvattu runsaan prosentin palkankorotus tästä alkaen vuoden 2015 loppuun rajataan enintään 0,4 prosentin suuruiseksi.

Kansan tekemä budjettipäätös on oikeasuuntainen, mutta eläkeläiset yksin eivät vielä riitä vetämään talouselämäämme suosta, jossa olemme kohta suuta myöten. Suomen kansan pitäisi aloittamallaan eheyttämisen tiellä myös sopia, että kaikkien kansankerrosten ja jokaisen kansalaisen ansiotulojen, lisien ja optioiden yhteismäärän kasvu rajataan tämän vuoden viimeisen neljänneksen alusta vuoden 2015 loppuun enintään 0,4 prosentiin.

Sen jälkeen olisi kerättävä kaatuneet kentältä ja päätettävä kuurin jatkamisesta kunnes yhteinen talous on taas kuivalla maalla.

Tietysti te sanotte, ettei tällainen kuuri sovi muille kuin jo valitulle yli 1,5-miljoonaiselle kokeiluryhmälle, koska on vaikea myöntää, että elintasomme on kohonnut kestämättömän korkeaksi.

YRJÖ JAATINEN

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.