Susikeskustelu voisi olla myös rakentavaa

Susikeskustelun ajatellaan usein kärjistyvän lopulta metsästäjien ja luonnonsuojelijoiden vastakkainasetteluun sekä vastakkaisen osapuolen väitteiden vääristelyyn tai tahalliseen väärinymmärtämiseen.

Jos muut ovat muunnelleet tai paisutelleet väitteitään, voidaan tämä oikeuttaa myös itselle. Samalla omien sanomisten “pieni kaunisteleminen” on hyväksyttävää.

Vaikka kyse ei olisi suurista eroista, ovat keskustelun asiasisältö ja uskottavuus kuitenkin jo kärsineet keskustelijoiden välillä vallitsevasta luottamuspulasta.

Ihmisille on ominaista jakautua ja samaistua erilaisiin ryhmiin, joissa yhteisinä tekijöinä ovat samankaltaiset arvot tai muut ominaisuudet.

Hyödynnämme näistä ryhmistä, esimerkiksi tyypillisistä metsästäjistä tai luonnonsuojelijoista, puhuessamme yksinkertaistettuja ja osin ennakkoluuloisia käsityksiä.

Julkisessa keskustelussa tilaa saavat kuitenkin usein vain ryhmän äänekkäimmät jäsenet, jolloin käsityksemme ryhmästä voi olla vääristynyt.

Koska koemme maailman omasta näkökulmastamme, tarvitsemme muita ymmärryksemme laajentamiseen. Ajatusten vaihtamisen avulla voimme täydentää maailmankuvaamme ja päätyä yhdessä parempaan lopputulokseen.

Tähän ajatukseen perustuu myös demokraattinen yhteiskuntamme. Esimerkiksi lainsäädäntöä luodaan, ja tarvittaessa muutetaan, kokemuksiemme, tietojemme ja yhteisen keskustelun pohjalta valitsemiemme edustajien kautta.

Aktiivinen keskustelu, kuten susikysymyksissä, on tärkeä edellytys hyvän lainsäädännön rakentamiselle.

Voisimmeko ajatella yhteistä kiinnostustamme suteen voimavarana? Koska kukaan ei ole asiantuntija elämän jokaisella osa-alueella, muiden näkemykset ja kokemukset ovat arvokkaita.

On keskustelumme kannalta suoranainen onni, että monia muitakin kiinnostaa meille tärkeä aihe!

Kaikkien osapuolien vahvuuksien ja erityisosaamisen ymmärtäminen on hyvä lähtökohta rakentavalle ja tavoitteelliselle keskustelulle.

Lisäksi kaikkia osapuolia arvostavaan keskusteluun osallistuminen vaatii tahtoa hyväksyä muiden asiantuntijuus – niin susitutkijan asiatuntija-asema kuin susialueella elävän kokemusasiantuntijuus. Tätä toivomme kaikilta susikeskusteluun osallistuvilta.

Ilona Laine

Siina-Riikka Saine

Terhi Alsila

Tiede ja yhteiskunta -kurssi

Konneveden tutkimusasema

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Lyhyet

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.