Suur-sote kaatui – tilalle maakunta-sote

Maan hallitus ansaitsee tunnustuksen siitä, että se on sitoutunut Äänekosken suurhankkeen vaatimien liikennehankkeiden toteuttamiseen. Vaihtoehtoja ei tosin juuri ollut.

Selvää rahaa pitkään laiminlyötyjen liikenneinvestointien rahoitukseen tulee tänä vuonna vain 13 miljoonaa euroa eli alle 10 prosenttia Äänekosken hankkeen suoraan vaatimista investoinneista. Mutta sekin on hyvä alku.

Rahoituksesta yli 90 prosentin hankkiminen jääkin sitten seuraavalle hallitukselle. Jatkossakaan ei minkäänlaisella hallituksella ole varaa olla rahoittamatta biotehtaan välttämättä vaatimaa infraa.

Seuraavan hallituksen pöydällä on lisäksi muun muassa 4-tien rahoitus välillä Kirri–Tikkakoski, joka oli koko vaalikauden pannassa. Suuri haaste on myös maakunnan alemman tiestön kohentaminen Ääneseutua laajemmaltikin.

Tulevalla hallitukselle riittää muutoinkin työtä maakunnan saattamiseksi lähemmäs muun Suomen tunnuslukuja.

Maakunnan koulutuksen ja muunkin kuntarahoituksen rajut leikkaukset II asteella, poliisihallinnon siirto Tampereelle, kahden varuskunnan menetys, maakunnan aluekehityksen aseman ja palveluvarustuksen heikentäminen jättävät paljon paikattavaa. Nämä ovat myös osa niistä toimista, joiden vuoksi meillä on korkean työttömyyden kuntia kuin missään muualla Suomessa ja koko maakunnista heikoin työttömyys Kainuun jälkeen.

Nyt katseet on käännettävä niihin mahdollisuuksiin, joita maakunnalla on. Käännetään uhkat mahdollisuudeksi.

Tällainen on mahdollisuus on nyt tarjolla. Voimme lopettaa maakunnan pirstomisen. Valtion ja kuntapohjainen alueellinen hallinto on koottava maakuntahallinnoksi. Se on mahdollista, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi sote- uudistuksen rakentamisen viiden suuralueen pohjalle.

Suur-soten kaatuminen oli odotettu ja erinomainen ratkaisu. Sen piti olla selvä jo alusta lukien.

Onneksi meillä on hyvä perustuslaki, joka estää koheltamisen.

Sote-uudistusta tarvitaan ja sellainen on nyt rakennettava maakunnalliselle pohjalle. Keski-Suomen kuntien yhteiselle vastuulle, maakunnalliselle hallinnolle, tulee suuralueen sijasta siirtää keskeisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Se vastaisi myös lähinnä erikoissairaanhoidon tuottamisesta. Muiden palvelujen tarjoamiseen pitäisi ovia avata myös kunnille, niiden muodostamille yhteisöille ja alan yrityksille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta yrittää nyt parissa päivässä kirjoittaa sote-lain uuteen uskoon. Tehtävä on haastava. Jollei se onnistu, nyt tiedetään, miltä pohjalta seuraavan hallituksen on jatkettava.

Mauri Pekkarinen

maakuntavaltuuston pj.

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.