Syöpää hoidettiin lihaskireytenä

Olen aktiivisesti liikuntaa harrastanut nainen Keski-Suomesta. Juoksin puolimaratoneja, hölkkäkisoja ja kävin säännöllisesti ryhmäjumpissa.

Tammikuussa 2011 alaselkä- ja pakarakipu alkoivat vaivata enemmän. Kipuja oli ollut jo aikaisemmin satunnaisesti. Uutena oireena alkoivat vasemman puolen nivuskivut varsinkin lenkin yhteydessä. Juoksulenkit piti keskeyttää. Helmikuusta alkaen kivut ilmaantuivat jo kävellessä. Huonona päivänä kävelin puoli ja hyvänä päivänä 2 kilometriä.

Kävin lääkärissä ensimmäisen kerran helmikuussa ja siitä alkaen varmaan joka kuukausi. Pyysin omalta lääkäriltä lähetettä magneettikuvaukseen, mutta en sitä saanut.

Sain lähetteen keskussairaalaan. Siellä taas pyysin lähetettä kuvaukseen, mutta ei: kuvaukseen pääsee vain, jos suunnitellaan leikkausta tai epäillään syöpää. Kerroin, että minulla oli ollut kohdunkaulakanavan syöpä vuonna 2003.

Se ei muuttanut tilannetta, sain vain lähetteen fysikaaliseen muun muassa kiristävien nivusten hoitoon ja venyttelyyn.

 

Hoidoista ei ollut mitään hyötyä, sillä nivuskipujen lisäksi alavatsa kipeytyi. Menin taas Keskussairaalaan. Lääkäri oli vaihtunut, joten pyysin taas lähetettä magneettikuvaukseen. En saanut, perustelut olivat samat. Sain lisää fysikaalista ja venyttelyjä.

Kerroin, että hoidot sattuvat eikä niistä ole mitään hyötyä. Lääkäri määräsi uudenlaisia hoitoja muun muassa sidekudoskäsittelyjä, jotka tietääkseni edistävät syöpäsolujen lisääntymistä.

Ja taas minä maksoin hoidoista.

Kolmannen kerran lääkäri määräsi minulle kovan salitreenin. Sanoin taas, että en voi tehdä liikkeitä, koska ne sattuvat. Mutta mutinoita ei sallittu: ensin salille ja sitten fysikaaliseen hoitoon.

Päivän päästä nousi korkea kuume ja tulehdusarvot olivat taivaissa. Terveyskeskuksen kautta pääsin keskussairaalan päivystykseen. Pyysin taas magneettikuvausta, mutta en päässyt sinne vieläkään. Minut palautettiin ”antibioottitippaan” omalle paikkakunnalleni.

Sain omasta terveyskeskuksesta vihdoin maksusitoumuksen magneettikuvaan.

Soitin kuvauksen tuloksesta keskussairaalan lääkärille. Siinä kehotettiin ottamaan vielä CT-kuva aikaisemmin sairastetun syövän perusteella. Lääkäri vastasi, ettei sitä tarvita, koska magneettikuvaus oli tehty vasta. Siinä vaiheessa sanoin, että nyt tämä hoitosuhde katkeaa, ja pyysin, että saan lähetteen sisätautilääkärille, josta saan määrätyn lähetteen kuvaukseen.

Sen jälkeen jouduin taas odottamaan uusia aikoja sisätautilääkärille, kuvaukseen, kirurgille, leikkaukseen ja tuloksen kuulemiseen. Tuloksena oli syöpä, joka oli jo levinnyt.

 

Mietin, että onko minun kannattanut pitää kunnostani huolta ja harrastaa liikuntaa? Jos olisin tavallinen perus- tai huonokuntoinen henkilö, nivusvaivojani ei olisi hoidettu kireinä lihaksina vaan suurentuneet imusolmukkeet olisi huomattu aikaisemmin. Kuinka paljon potilaan itsensä pitäisi tietää? Ja vaikka tietääkin, lääkäri luulee tietävänsä vielä enemmän siitä, mistä potilas on kipeä.

Onko oikein, että kaikki lasketaan vain rahassa? Kuvaukset maksavat, joten niihin ei saa lähetettä.

Olen aloittanut työurani 14-vuotiaana kesätöissä enkä ole ollut päivääkään työttömänä. Mielestäni olisin ollut oikeutettu julkiseen terveydenhoitoon ja saamaan kinuamatta sen viivästyneen kuvauksen. Olen sen omilla verovaroilla ansainnut.

Tämäkö on oikeaa työurien pidentämistä, kun vielä työikäiset sairastuvat parantumattomasti?

Paljon puhutaan ennaltaehkäisystä ja siitä kuinka hoitokustannuksia säästyy, kun taudit todetaan ajoissa.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetHyvä H. Susiluoma 4.8. Vesiskoottereita ei ilmeisesti koske myöskään Jyväsjärven nopeusrajoitukset.

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

LyhyetLyhyetHippos-hankkeen kaatuminen uhkaa jo teatterin ja päiväkotien remonttia! Hah!Käärmettä pyssyyn

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.