Syrjäytymisen asiantuntijat ääneen

Usein puhuttaessa nuorten syrjäytymisestä ja sen ehkäisystä äänessä ovat asiantuntijat, jotka ovat niin lääkäreitä, psykologeja, sosiaalihuollon työntekijöitä, virkamiehiä kuin myös poliitikkoja. Mutta missä ovat oikeat asiantuntijat, syrjäytyneet?

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto julkisti pohjalta.fi –kampanjan, jonka tarkoituksena on nostaa syrjäytyneiden ääni mukaan heitä koskevaan keskusteluun. Kampanjaa ovat toteuttaneet syrjäytymisen oikeat asiantuntijat – ne joilla on kokemusta syrjäytymisestä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa iso ongelma on se, että täällä tehdään paljon päätöksiä koskien sellaisia elämän osa-alueita, joista päättäjillä ei ole omaa kokemusta. Ongelman ydin on, että emme käytä asiantuntijoita vaan asiansa osaavia henkilöitä, jotka tekevät päätöksiä toisten ihmisten puolesta. Tähän asiaan on yksinkertainen ratkaisu: päätöksentekoon otetaan kuultavaksi ne, joilla on kokemusta eri elämän osa-alueilta.

Syrjäytyminen on aihealueena saanut valtavaa mediahuomioita ja siihen liittyvästä keskustelusta on tullut varsinainen trendi. On positiivista huomata, että kissa on vihdoin nostettu pöydälle.

Kuitenkin syrjäytyminen on aina osattomuutta jostain: perheestä, kaveripiiristä tai esimerkiksi yhteiskunnasta. Syrjäytyminen ei ole tilastotietoa siitä, kuka on koulussa ja kuka ei. Syrjäytyminen on kokemus syrjäytetyksi tulemisesta. Syrjäytymistä voidaan ehkäistä ainoastaan kuulemalla syrjäytymisen asiantuntijoita.

Pohjalta.fi on loistava esimerkki siitä, kuinka syrjäytymiseen voidaan konkreettisesti puuttua. Voimmeko vihdoin lopettaa korulauseiden hokemisen ja keskittyä tekoihin? Ei ole syrjäytyneen eikä yhteiskunnan etu, jos keskitymme tekojen sijaan pelkkiin puheisiin.

Rahaa tarvitaan, mutta kun sitä ei ole, meidän on keskityttävä pieniin ja vähän isompiin tekoihin. Meillä kaikilla on myös oma vastuumme syrjäytymisen ehkäisyssä. Parasta ennaltaehkäisyä on nuoren huomioiminen ja osallistaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.