Systeemi tuottaa köyhiä, vanhoja naisia

En usko, että kellään on mitään pientä takuueläkettä vastaan. Mutta se on aivan riittämätön osalle vanhoja eläkeläisnaisia.

Nyt sen ota kantaa niihin eläkeläismummoihin, jotka saavat kuolleen miehensä eläkkeestä puolet oman eläkkeensä lisäksi. He kyllä pärjäävät.

Huoli on pientä työeläkettä saavista yksinäisistä naisista. Heistä, joiden eläkekertymä alkoi vuoden 1963 jälkeisistä pienistä orjatyöpalkoista. Eläkettä on heille kertynyt keskimäärin noin 700 euroa kuukaudessa ynnä pieni kansaneläkelisä.

Heitä tämä takuueläke ei hetkauta. Nämä naiset, jätetyt tai muuten yksinäiset ovat saattaneet elättää ja kasvattaa lapsensa pienillä palkoilla tehden töitä jopa yli 40 vuotta.

Valtion veroa ei tosin heidän pienestä työeläkkeestään mene, kunnallisveroa kylläkin. Asumis- ja muut elinkulut ovat samat kuin eläkeläispariskunnilla. Ja jos he ovat sairastuneet kovan ja raskaan työn johdosta, niin on siinä tekemistä. Riittävätkö rahat hoitoihin, muista virikkeistä puhumattakaan?

Valtiovallan pitäisi puuttua rivakasti liian pieniin palkkoihin ja pätkätöihin. Esimerkiksi suuret kauppaketjut teettävät myyjätytöillään kuusituntista työpäivää säästääkseen sosiaalikuluja. Orjatyövoiman kierre sen kun jatkuu vuosikymmenestä toiseen. Tällaisista työpaikoista tulee aalto aallon perään näitä köyhiä, vanhoja naisia.

Tämä hiljainen köyhien naisten joukko maassamme on äärettömän suuri. He vain sinnittelevät, sillä kuten eräs viisas rikas mies totesi "eiväthän he ole parempaan tottuneetkaan".

AILI DUFVA Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.