Tämän päivän työelämä vaatii ehjää minää

Meillä on taipumus pitää terveyttä vakavan toimintahäiriön puutteena eikä aktiivisen toiminnan seurauksena syntyneenä hyvänä olona. Hyvää kuntoa ei voi kuitenkaan hankkia varastoon, vaan henkistä aktiivisuutta ja liikuntaa on harrastettava jatkuvasti.

Mitä meidän sitten pitää tehdä, jotta meillä olisi hyvä olo, hyvä työkyky? Yleisesti katsotaan, että kuusi asiaa vaikuttaa työkykyymme.

Ensiksi pitää mielen olla tasapainossa. Se merkitsee, että meidän on hallittava kunkin elämänvaiheemme ahdistukset ja menetykset. Energian tähän antavat toivo ja kasvu, jotka tyydyttävät elämännälkäämme.

Toinen hyvän työkyvyn edellytys on terve keho. Usein laiminlyömme kehomme huollon, emmekä koe sitä osaksi itseämme. Tajuamme kehomme terveyden arvon usein vasta menetettyämme sen tai osan siitä.

Kolmas tärkeä asia on kunnossa olevat ihmissuhteet. Normaali henkilö tarvitsee lähelleen 20–30 ihmisen verkoston. Neurootikko pystyy hankkimaan vain 10–12 läheisen piirin ja psykootikko vain 4–5 ihmisen joukon. Tästä havaitsemme, että tarvitsemme muita pysyäksemme terveenä.

Neljänneksi tarvitsemme tasapainon suhteessa luontoon. Sisäinen rakenteemme tarvitsee vuodenaikojen ja vuorokauden aikojen rytmin. Pimeyden ja valon vaihtelu suovat meille työn ja levon rytmin.

Viides asia, joka vaikuttaa hyvään oloomme, on kunnossa olevat suhteemme instituutioihin kuten työpaikka ja eri harrastusyhteisömme.

Kuudes asia on hengellinen, henkinen elämämme. Näkemyksemme elämän tarkoituksesta vaikuttaa meidän kaikkiin toimiimme.

Coca Colan entinen toimitusjohtaja Brian Dyson on kuvannut elämänhallinnan haastetta hyvin. Kuvittele, että elämä on peli, jota pelataan viidellä pallolla. Nuo viisi palloa ovat: työ, perhe, terveys, ystävät ja henkinen vireys – ja sinun täytyy pitää ne kaikki yhtä aikaa ilmassa.

Huomaat varsin nopeasti, että työ on kumipallo. Jos sen tiputtaa, se kimpoaa heti takaisin.

Mutta ne neljä muuta palloa: perhe, terveys, ystävät ja henkinen vireys on tehty lasista. Jos jonkun niistä pudotat, niin siihen tulee naarmu, särö tai se jopa hajoaa lopullisesti.

Lasipallo ei ole koskaan enää entisensä, jos sen kerran pudottaa.

Viiden pallon yhtäaikainen ilmassa pitäminen ei ole helppoa. Kuten Dyson vertauksessaan osuvasti sanoo, niin työ on kumipallo. Se yleensä haukkaa automaattisesti oman osansa, eikä asiaa tarvitse edes sen kummemmin miettiä.

Oman henkisen vireyden ylläpito, taistelee ajasta perheen, kuntoilun, henkisten harrastusten ja ystävien kanssa.

Viime kädessä minämme eheys on lopputulos koko elämän jatkuneesta kasvusta ihmisenä. Ellet kehity, taannut! Minän eheyden antama voima on viisaus – elämänviisaus.

Pertti Peltola

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

Sateenkaariliike vahingoittaa

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.