Tärkeä oikeus lähipalveluihin

Sosiaali- ja terveydenhuollon lakiesitykseen on tavoitteiksi kirjattu mm. asiakaslähtöisyys, taloudellinen tehokkuus, innovatiivisuus ja oikeus lähipalveluihin. Puoluejohtajat linjasivat, että uudistuksen lähtökohta on täydellinen sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio viiden vahvan alueellisen järjestäjän toimesta, yksiportainen ja selkeä hallinto.

Esitettyä hallintorakennelmaa ei voi kuvata yksiportaiseksi tai selkeäksi. Sote-alueesta ei ole tulossa vahva tuottajiin nähden eikä sille jää tosiasiallista järjestämisvastuutakaan. Se olisi käytännössä uudella hallintoportaalla: tuottamisvastuullisella kuntayhtymällä. Tämä on lakiluonnoksen keskeinen ongelma.

Uusi perustettava hallintoporras ei ole järjestelmän toiminnan ja tavoitteiden kannalta vain tarpeeton vaan jopa haitallinen. Miten yhden valtavan monopolituottajan luominen lisäisi asiakaslähtöisyyttä, innovatiivisuutta tai taloudellista tehokkuutta?

Jo olevia, toimivia tuottajaorganisaatioita ei tarvitse hajottaa. Yksittäinen kuntakin voi olla joidenkin sote-palvelujen tuottaja. Pienet tuottajat lisäävät lähipalveluja ja erikoisosaamista.

Se mitä suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee on vahva järjestäjä, joka ohjaa eri tuottajia siten, että niistä syntyy saumaton, tehokas ja asiakaslähtöinen kokonaisuus. Emme tarvitse uusia hallintoportaita tai tuotannon ajamista mammuttimaisiin ja byrokraattisiin kokonaisuuksiin.

Asiakaslähtöisyys edellyttää asiakkaan aitoa mahdollisuutta vaikuttaa palveluihin omin päätöksin. Tärkeä asiakkaan vaikuttamisen keino on tuottajan valinta. Lakiesityksellä tämä kannuste poistettaisiin vastoin asetettua tavoitetta.

Keskustelu hairahtui yksityisten tuottajien asemaan uudessa järjestelmässä. Sen paremmin yksityinen kuin julkinen tuottaja ei voi olla päämäärä sinällään, vaan keino saavuttaa lakiesityksessä määritetyt tavoitteet hoidon saamiseksi ajallaan ja kustannusvaikuttavasti.

Lakiesityksen tulee mahdollistaa uusien ja tehokkaampien toimintatapojen synty jo toimivien rinnalle niitä kirittämään. Esityksen mukainen sote-alue olisi äärimmäisen heikko mammuttituottajiin verrattuna.

Sote-alueen tulisi olla vahva julkisesti hallinnoitu toimija. Suhteellisen vähäisin muutoksin sote-lakiesityksen voisi korjata tavoitteitaan vastaavaksi.

Heikki Pälve

toiminnanjohtaja

Tuula Rajaniemi

puheenjohtaja

Lääkäriliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.