Tärkein unohtui, Mauri Pekkarinen

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) unohti (Ksml 27.9.) muita syytellessään sen, että pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) esityksestä läpi ajama ja Pekkarisen tukema laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta eli ns. paras-hanke (169/2007) tähtäsi suurkuntiin.

Paras-lain 5§:ssä todetaan yksiselitteisesti: ”Kunnan tulee muodostua työssäkäyntialueesta tai muusta sellaisesta toiminnallisesta kokonaisuudesta, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata palveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta.”

Lisäksi lain 4§:ssä sanotaan: ”Kuntarakennetta vahvistetaan yhdistämällä kuntia ja liittämällä osia kunnista toisiin kuntiin.”

Tuon selvemmin ei voi suurkuntatavoitetta laissa määritellä. Päätavoitteena keskustalla oli työssäkäyntialueisiin perustuvat suurkunnat. Tavoite vain epäonnistui, koska kuntien vastustus oli suurta ja Vanhasen hallituksen sisällä oli syvä ristiriita erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallista.

Oppositiossa keskusta on kääntänyt kantansa linjalle: ”Mikään ei muuttua saa.” Se on yhtä huono kuin Vanhasen ja Kataisen hallitusten suurkuntatavoitekin.

Uudistuksia tarvitaan. Myös vapaaehtoisia kuntaliitoksia on syytä kannustaa monilla alueilla, mutta tavoitteena ei pidä olla sellaiset suurkunnat, joissa ihmisten eriarvoisuus kasvaa ja lähidemokratia kuolee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

Vietkö lastasi tarpeeksi liikkumaan?

Uraanin talteenotto – silmänkääntötemppu

Miksi meille ei kerrota?

Palveluroboteista ärräpäihin

Psyykkistä sairautta pidetään potilaan syynä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.