Tärkein unohtui, Mauri Pekkarinen

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) unohti (Ksml 27.9.) muita syytellessään sen, että pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) esityksestä läpi ajama ja Pekkarisen tukema laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta eli ns. paras-hanke (169/2007) tähtäsi suurkuntiin.

Paras-lain 5§:ssä todetaan yksiselitteisesti: ”Kunnan tulee muodostua työssäkäyntialueesta tai muusta sellaisesta toiminnallisesta kokonaisuudesta, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata palveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta.”

Lisäksi lain 4§:ssä sanotaan: ”Kuntarakennetta vahvistetaan yhdistämällä kuntia ja liittämällä osia kunnista toisiin kuntiin.”

Tuon selvemmin ei voi suurkuntatavoitetta laissa määritellä. Päätavoitteena keskustalla oli työssäkäyntialueisiin perustuvat suurkunnat. Tavoite vain epäonnistui, koska kuntien vastustus oli suurta ja Vanhasen hallituksen sisällä oli syvä ristiriita erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallista.

Oppositiossa keskusta on kääntänyt kantansa linjalle: ”Mikään ei muuttua saa.” Se on yhtä huono kuin Vanhasen ja Kataisen hallitusten suurkuntatavoitekin.

Uudistuksia tarvitaan. Myös vapaaehtoisia kuntaliitoksia on syytä kannustaa monilla alueilla, mutta tavoitteena ei pidä olla sellaiset suurkunnat, joissa ihmisten eriarvoisuus kasvaa ja lähidemokratia kuolee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Syrjäytyminen juurihoitoon

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.