Täsmäpommeilla varuskuntiin

Sotaväkeen osui melkoinen täsmäpommitus. Yksikään joukko-osasto ei jäänyt koskematta. Ei kiveä kiven päälle. Maasta ne ladotaan uuteen järjestykseen ja osa poistetaan. Eli kuusi joukko-osastoa lakkautetaan ja kaikkia muita siirrellään ja muokataan.

Tyypillistä on täysi kierros ilmavoimissa. Joskus 40 vuotta sitten Kauhavalla oli Ilmasotakoulu ja Lentoteknillinen koulu samassa varuskunnassa. Fiksuna ratkaisuna lentotekniset siirrettiin Halliin lentokonetehtaan kupeeseen uusiin kasarmeihin. Vasta hiljattain Ilmasotakoulun RUK ja alkeislentokoulutus siirrettiin Tikkakoskelle, joka nimettiin Ilmasotakouluksi. Kauhava Hawk-koulutuksineen sai puolestaan vanhan Lentosotakoulun nimen. Tässä uusimmassa rytäkässä Halli ja Kauhava tyhjennetään. Lentoteknilliset siirretään Hallista jo turvoksissa olevaan Ilmasotakouluun Tikkakoskelle. Sinne pitää vielä mahtua Lentosotakoulu 36 Hawkin kanssa. Ja kas, taas ollaan taloudellisesti ja turvallisesti yhdessä.

Tämä sodan jälkeen suurin organisaatiouudistus poikii noin 2000:lle potkut ja vähintään saman määrän siirtoja. Reservi pienenee 350000:sta 230000:een. Se aiheuttaa uskomattoman työrupeaman kortistoissa ja varikoilla sekä kovan kertausharjoitusrallin. Toivottavasti ei syty sotaa seuraavaan 15 vuoteen.

Varuskunnat katoavat maakunnista, kun niitä etelärannikolla on muutaman kymmenen kilometrin välein. Tuntuu, että samalla haihtuu maanpuolustustahto. Esimerkiksi Pohjanmaasta tulee Kauhavan sulkeuduttua demilitarisoitu vyöhyke. Ei taida enää löytyä talvisodan ”Laurilan poikia”. Samat ovat tunnelmat Pohjois-Karjalassa.

Paljonko reservi pienenee ja varuskuntia lakkautetaan kymmenen vuoden päästä, kun puolustusvoimia jälleen tehostetaan?

Kalevi Reiman

everstiluutnantti evp.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.