Täysin ansaittua juhlintaa

Tämä armas Suomen maa alkaa olla kaksinaismoraalin ja takinkäännön kynnöspelto, joka ohittaa kirkkaasti jopa USA:n. Näin on, olipa kyseessä politiikka tai urheilu-uskonto. Politiikasta en paljon ymmärrä, mutta sinipunavalkolaseilla tai rajattomilla katsoen sanoin jo ennen vaaleja, että pelleilyksi menee Soinin ehdollinen meno.

Ei mitään jakoa hallitusvastuuseen, jos niin lapsellisen tiukasti, tippasilmämarttyyrinä, ollaan omaa mieltä. Se mieli oli tarkoin harkittu; ei pienintäkään aikomusta ottaa vastuuta. Saatiinpahan yksi räksyttäjä pois ja toinen tilalle. Kukaan ei puuttunut soinilaisten hillittömään juhlintaan. Se oli kovan vaalityön jälkeen ehdottomasti ansaittua. Kuuntelin muutamaa edustajaehdokasta ja hirmuisia lupauksia. Kauhulla ajattelin Suomen talousparkaa, joka niillä lupauksilla ei juhliin juutu. Vaan persmäkeen ja häpeään. Demarit sentään vastuuseen pyrkivät, vaikka takinliepeet lievästi kääntyilevät.

Entäs tämä Suomen lempilapsonen, jääkiekko? Saisivat hävetä monet penkkiurheiljakulkijat ja lehtimiehet, jotka muutama viikko sitten olivat valmiit lynkkaamaan Jukka Jalosen ja hänen kokoamansa joukkueen. Sitten samat hemmot nostavat miehen ja joukkueen jalustalle, kun näyttääkin, ettei parempaa joukkuetta Suomesta löydy. Eikä maailmasta. Ylistyksellä ei ollut rajoja.

Ja kun pojat intoutuvat juhlimaan täysin ansaitusti, ollaan heti tuomitsemassa. Minä ymmärrän täysin pienen riehaantumisen. En ole yhtään iltapäivälehteä lukenut, vain kolmen metrin päästä muutaman lööpin vilkaissut. Mutta suurimmat syylliset löytyvät siltä suunnalta. Päiväkodeissa ja kouluissa luetaan myös lehtiä!

En ole huipulla urheillut mutta aito fani, sohvajännittäjä tunnustan olevani. Pari erää kapakassakin katsonut. Osaan kuvitella minkälaista kurinalaista elämää eletään huipulla. Kuukausia joutuu miettimään mitä suuhunsa laittaa, missä iltansa viettää. Samalla kun lehtimiehet ja muu kansa voi siemaista paukkuja, tempoo Hookooblöötä huoletta kituisiin jokaisen voiton jälkeen. Ja häviön. Ja välilläkin. Empatiat ja sympatiat ovat sataprosenttisesti upeiden urheilijoiden puolella.

Iloista katseltavaa oli Helsingin juhla. Kun kauan rajoitettua elämää viettänyt ryhmä pääsee pitkästä aikaa utopistiseen tavoitteeseensa, on sille sallittava myös hillitön hauskanpito. Kuten kymmenilletuhansille kanssajuhlijoillekin.

RISTO URRIO Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.