Täysin kestämätöntä lainsäädäntöä

Eduskunnan lähdettyä kesälaitumille päätti se viimeisinä päätöksinään, että sakkojen muuntorangaistuksesta vankeudeksi luovutaan ellei sakkoja makseta. Kysymykseen tulee lähinnä poliisien kirjoittamat rangaistusmääräyssakot, tuomioistuimen tuomiolauselmasakot säilyvät muuntokelpoisina vankeudeksi.

Eduskunnan valiokuntakäsittelyssä asia oli törmännyt asiantuntijoiden merkittävään vastustukseen ja oikeusministeriä oli kaiketi pyydetty vetämään lakiesitys pois. Eduskuntakäsittelyssä osa hallituspuolueiden kansanedustajista äänesti opposition mukana lakiesitystä vastaan ja perustellusti.

Eduskunnan päätös on täysin käsittämätön. Mitään muuta velvoitetta ei laitettu vankeusrangaistuksen luopumisen sijaan. Tämä tarkoittaa myös hyvin merkittävältä osalta sitä, että emme ole enää lain edessä samanarvoisia.

Rangaistus ei voi perustua varallisuuteen. Vähävaraisen on myös saatava lopullinen rangaistus rikoksesta siinä missä varallisuuttakin omaavan henkilön. Varallisuutta omaavan henkilön tulee vain maksaa päiväsakkoja enemmän kuin vähävaraisen.

Poliisilta vietiin täysinäinen keino rangaista esim. kaupoista suuria määriä jatkuvasti näpisteleviä henkilöitä. Ei mitään merkitystä ole enää pyörittää rangaistusmääräyssakkojen mukaista paperirulettia, kannattaa katsoa vaan läpi sormien. Näin tulee myös käytännössä käymään.

Vihreän oikeusministerin lakiesitys lähti siitä, että suurelta osin ko. sakotettavat henkilöt ovat muunlaisen avun tarpeessa ja heitä ei tulisi sakottaa. Kysymyksessä lienee päihdeongelma, mikä kylläkin on karannut Suomessa käsistä.

Mutta paljonko hallitus antaa sitten kunnille tähän päihdeongelman hoitoon rahaa, jos he ovat muun avun tarpeessa? Ei euroakaan. Suomea on varotettu monelta eri taholta huonosti valmistelluista ja perustelluista laeista ja tässä näkyy jälki. Näyttää siltä, että hallituspuolueilla on omia mielitekoja jättää erilaisia kädenjälkiä aikaansaannoksistaan ja päätöksenteko perustuu jonkinlaiseen kaupantekoon.

Kaupanteossa päätöksistä ei taas ole mitään merkitystä sillä, olemmeko tasavertaisia lain edessä. Yhtä kaikki. Meillä on pitkän aikaa päättäjät ajaneet vain rikollisten oikeuksia ja heille on suotu huojennuksia. Kun aamuyöstä nakkikopilla menetät hampaasi aiheettomasti, niin mistään et tahdo saada asialle oikeutta ja korvauksia.

Kysymys päättäjille, mitä tarkoittaa, kun kansalaiset joutuvat ottamaan lain omaan kouraansa? Tähänkö tätä ajetaan.

MARTTI ISOVIITA kihlakunnanulosottomies Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Lyhyet

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.