Tablettikansien sisältö ratkaisee uudistuksen onnistumisen

Keski-Suomessa tavoitellaan tabletteja laajasti koulujen opetuskäyttöön. Jos Jyväskylän yliopiston visio toteutuu ja rahoitus järjestyy, koululaiset käyttävät tabletteja jo lähivuosina, vuoteen 2016 mennessä. Aikataulun toteutuessa Keski-Suomesta tulisi valtakunnallinen edelläkävijä (Ksml 5.9.).

Tablettitietokoneisiin siirtyminen on järkevä ratkaisu. Muutos on kuitenkin mietittävä huolella loppuun saakka ja konehankintojen lisäksi on keskityttävä sisältöön.

Sisältö ei tule itsestään eikä se voi olla ilmaista. Siksi on varauduttava siihen, että sisältö maksaa sen mitä oppikirjatkin. Säästökeinoksi tabletteja ei siis kannata suunnitella, ei ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Oppikirjoihin verrattuna tabletti on kuin kirjan kannet. Se, mitä kirjan sisällä on, vaikuttaa osaltaan siihen, mitä ja kuinka hyvin koululaiset oppivat.

Jo olemassaolevien oppikirjojen sisällöt eivät sellaisenaan ole parhaimmillaan tabletissa. Siksi moni asia on mietittävä uudelleen. Tätä työtä on tehty ja tehdään esimerkiksi Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksella.

Muutos on otettava huomioon myös opettamisen tavoissa. Jokaisen oppilaan on osattava käyttää laitetta niin hyvin, etteivät esimerkiksi tietoteknisten taitojen erot estä muiden sisältöjen oppimista. Useimmiten lasten tietotekniset taidot ovat jo valmiiksi erinomaiset, mutta poikkeuksiakin varmasti on.

Lapset ja nuoret pitävät muutosta tervetulleena. Onnistuessaan siirtymä on yksi kouluhistorian merkittävimmistä uudistuksista. On hienoa, että juuri Jyväskylä ja Keski-Suomi toimivat tässäkin edelläkävijöinä.

Keski-Suomessa on parhaat mahdolliset valmiudet muutoksen toteuttamiseen ja sen onnistumisen seuraamiseen. Kasvatustieteellisen tutkimuksen ja kehityksen lisäksi Jyväskylän yliopistossa on tehty pitkään pioneerityötä tietokonetuetussa oppimisessa.

Jyväskylässä on mullistettu koulumaailmaa ennenkin. Muutoksella saattaa olla myös kansainvälistä merkitystä. Uudenlaisista oppimateriaaleista voisi tulla Suomelle merkittävä vientituote.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.