Tahallista palvelukurjuutta?

Kävin varaamassa kiireettömän lääkäriajan Huhtasuon terveysasemalle. Hoitaja kertoi laittavansa minut soittojonoon ja totesi, ettei hoitoon pääsy lain takaamassa kolmessa kuukaudessa ole varmaa, koska terveysasema laitetaan kesäksi kiinni ja potilaat ohjataan silloin Tapionkadun terveysasemalle.

Seuraavalla viikolla sain kotiin kirjeen, jossa todettiin, että olen kiireetöntä vastaanottoaikaa odottavien potilaiden jonossa ja hoitoni järjestetään haastattelun perusteella tehdyn kiireellisyysarvion mukaan. Mukana tuli verensokerin, verenpaineen ja astman seurantalomakkeet, vaikka en ole näiden asioiden takia hoitoon hakeutumassa eikä minulla ole niihin liittyviä ongelmia.

Nyt odottelen, milloin soitetaan ja haastatellaan. Ei ole tietoa, tapahtuuko tämä parin päivän vai parin kuukauden kuluessa. Asiakasnäkökulmasta tämä tuntuu minusta ja varmaan monesta muustakin aika oudolta.

Ennen lääkärinajan sai, kun terveysasemalta sen varasi. Nyt mukaan on laitettu pari väliporrasta: kirjeen kirjoittaja ja puhelinhaastattelija.

Kustannuksia tämä uusi malli ei ainakaan säästä, kun potilaille kirjoitellaan ja soitellaan erikseen. Terveydenhuollon vakansseja tuskin on lisätty, joten ihmettelen, mistä lääkärit ja hoitajat repivät tähän käytettävän ajan? Laitetaanko kansansairauksien seurantalomakkeet myös automaattisesti kaikille, oli sairauksia tahi ei?

Epäilen, että tämän uudistuneen hoitoonohjausbyrokratian takana on tyly oikeistolainen agenda, jonka tarkoituksena on saada julkiset terveyspalvelut näyttämään huonoilta ja tehottomilta. Tällaisella palvelujen tietoisella kurjistamisella saadaan yleinen mielipide helpommin palvelujen kilpailuttamisen ja yksityistämisen kannalle, jolloin on toiveita saada palvelualoite laajalti käyttöön myös terveydenhuollon palveluissa.

Nyt pitäisi osoittaa riittävästi rahoitusta kunnallisiin terveyspalveluihin, jotta ihmiset voidaan hoitaa lähellä kotiaan turvallisesti ja tehokkaasti.

Julkisten terveyspalvelujen käyttäjät ovat vanhuksia, työttömiä ja muista syistä työelämän ulkopuolella olevia henkilöitä, joilla ei ole varaa yksityisiin palveluihin ja joista monella on useiden sairauksien vuoksi kokonaisvaltaisen hoidon tarve. Jos näiden ryhmien tarpeet jätetään huomiotta, se näkyy erikoissairaanhoidon kasvavina kustannuksina ja kuolleisuuden nousuna.

Sitäkö päättäjämme haluavat?

Satu Kortelainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Onko opittu mitään koronan toista aaltoa varten?

Mielipide: Kortin uudistus on ollut tarpeen

Mielipide: Isännöitsijällä on oikeus vaatia kopio perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.