Taidetyöpaja auttaa työttömiä nuoria Jyväskylässä

"Nuorten mielenterveyspalveluihin aiotaan kohdentaa uutta rahaa", otsikoi Helsingin Sanomat äskettäin. Rahaa on jaossa 24,8 miljoonaa euroa. Lehden hallituslähteestä saaman tiedon mukaan tehokkain ja järkevin lasten ja nuorten mielenterveyshoidon tukemistapa on vielä tutkittavana.

Rahan ohjaaminen lasten ja nuorten hyvinvointiin on aina ilahduttavaa. Silti yhteiskuntaamme koetteleviin lasten- ja nuorten mielenterveyden ongelmiin eivät "paikkoheitot" yksin riitä. Vaaditaan pitkäjänteistä sitoutumista kasvuikäisten elämänpiirin elävöittämiseksi, yhtäkään lasta tai nuorta unohtamatta.

Elämänpiiriin kuuluvat koti, päivähoito, koulu, ystävät, harrastukset, ympäristö, media, kaikki toimintamme ja vuorovaikutuksemme. Elävöittäminen on mahdollisuuksien tarjoamista, osallistumisen ja osaamisen kokemuksia - elämän tekemistä houkuttelevammaksi?

Silloin kun lööpit kirkuvat pahoinvointia, herätään meillä vaatimaan toimia ja kysymään missä on vika. Vika on siinä, että samalla kun hyvinvointivaltio Suomi on määrätietoisesti ja menestyksekkäästi keskittynyt tukemaan yritystensä kilpailukykyä, se on jättänyt kilpailukyvyn kasvun kannalta merkityksettömät ihmiset oman onnensa nojaan ja kuihduttanut heidän elämänpiiriään. Kun hyvinvointivaltio Suomi päätti ryhtyä rikkaaksi pahoinvointivaltioksi, jäivät siinä suurimmiksi maksajiksi lapset ja nuoret. Niin kauan kun yritykset ovat meille tärkeämpiä kuin ihmiset, olemme väärällä tiellä.

Hyvinvointivaltion perintönä meillä on onneksi vielä jäljellä hyvää toimintaa lasten ja nuorten parissa, ja uuttakin syntyy. Jyväskylässä toimii työttömien nuorten parissa Nuorten Taidetyöpaja. Työssä on löytynyt yhteisöllinen, myönteinen ja toiminnallinen menetelmä nuorten elämäntilanteen edistämiseksi ja elävöittämiseksi.

Energiset nuoret ryhmäytyvät draamakasvatuksen keinoin ja toteuttavat pajalla yhteisöllisesti teatteria, kädentaitoja ja kuvataiteita. Tavoitteena on omien osaamisten löytyminen, uusi innokkuus ja tuuli omien tulevaisuudensuunnitelmien alle. Nuorilta saatujen palautteiden mukaan tämä kaikki on lähes poikkeuksetta toteutunut ja mikä tärkeintä: on löytynyt uusia ystäviä!

Parhaaksi ja tehokkaimmaksi työtavaksi lasten ja nuorten mielenterveyden parissa on varmasti ehdolla koko joukko toimijoita. Toivottavasti mukana on paljon sellaisia työyhteisöjä, jotka ovat sitoutuneet omaan työmenetelmäänsä ja toteuttavat sitä ihmisten parissa, heihin uskoen ja heidän kanssaan.

Onko muuten ylipäätään tarvetta löytää parasta ja tehokkainta tapaa, pätevätkö kilpailuyhteiskunnan kaikki lainalaisuudet ihmissuhdetyössä? Näihin elävöittämistalkoisiin ovat tervetulleet kaikki, ammattilaiset ja harrastajat. Miltä kuulostaisi olla tehokas lähimmäinen? Entä paras mielenterveyshoitaja? Voisiko joskus riittää, että yrittää aidosti parhaansa?

PANU KOSKIMIES työvalmentaja Nuorten Taidetyöpaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.