Taitettu indeksi kuumentaa mieliä

Entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) kerää nimiä kansalaisaloitteeseen, jolla esitetään ns. taitetun indeksin muuttamista palkkaindeksiksi. Nyt ansioeläkkeet on sidottu palkkakehitykseen 20 prosenttisesti ja hintakehitykseen 80 prosenttisesti. Aloitteessa tavoitellaan puhdasta palkkaindeksiä.

Taitettu indeksi on ollut käytössä osittain vuodesta 1996 alkaen ja täysimääräisenä vuodesta 2005 alkaen. Se on vienyt 10–20 vuodessa ansioeläkeläisiltä miljardeja euroja. Ei ole ihme, että asia polttaa.

Kimmo Kiljunen oli kansanedustajana 1995–2011 ja äänesti Lipposen hallitusten ajaman taitetun indeksin puolesta. Nyt hän on muuttanut mielensä.

Viime vaalikaudella silloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) teetti taitetusta indeksistä luopumisesta selvityksen. Hän hautasi asian nopeasti.

Pitkävaikutteiset eläkejärjestelmän muutokset vaativat kolmikannan eli mm. SAK:n ja EK:n tuen. Sdp on vahva vaikuttaja ay-liikkeessä, joten asia on siltäkin osin puolueen sylissä. On mielenkiintoista nähdä, tukeeko Sdp Kiljusen aloitetta eduskunnassa.

Sipilän hallitus ei ole avannut kolmikantaneuvotteluja taitetusta indeksistä luopumisesta. Hallitus panostaa pienen eläkkeen varassa elävien aseman parantamiseen. Takuueläkkeeseen on tulossa jo toinen korotus. Pienten tulojen verotusta on kevennetty ja yle-vero poistettu 300 000 pienituloiselta.

Taitetun indeksi palauttaminen palkkaindeksiksi hyödyttäisi eniten suurituloisia ansioeläkeläisiä. Jos indeksi nousisi esim. kaksi prosenttiyksikköä, 10 000 euron kk-eläke nousisi 200 euroa, mutta 2000 euron kk-eläke vain 40 euroa. Verotuksen jälkeenkin hyvätuloinen eläkeläinen hyötyisi moninkertaisesti ja eläke-erot kasvaisivat entisestään. Kansaneläkkeen varassa eläviä se ei hyödyttäisi lainkaan.

Kimmo Kiljusen aloitteeseen olisi pitänyt liittää ehdottomasti myös eläkekatto. Muutoin se lisää eläke-eroja ja eriarvoisuutta. Eläkekattoa Kiljunen ei halua.

Toimi Kankaanniemi

kansanedustaja (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Saksa jyrää Euroopassa!

Seniorikortin hankala uudistus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.